Izraeli katonák és a civil áldozatok: Mi áll a háttérben?

A Gázai övezetben történt legutóbbi tragikus esemény, amikor az izraeli erők egy humanitárius konvoj ellen intéztek támadást, és hét segélymunkás életét vesztette, nemzetközi felháborodást váltott ki. Az incidens hátterében álló mélyebb okok és a katonai kultúra változásai kerülnek elemzés alá a Foreign Policy cikkében.

A Gázában történt támadás, mely során a World Central Kitchen nevű segélyszervezet hét munkatársa vesztette életét, a nemzetközi közösség éles kritikáját váltotta ki. Az izraeli hadsereg vizsgálati csoportja szerint a támadás egy téves azonosítás és a műveleti eljárásokkal ellentétes döntések következménye volt.

A humanitárius szervezetek ezt a Gázai övezet iránti izraeli hozzáállás bizonyítékaként értelmezik, amely a civilek elleni támadásokért büntetlenséget biztosít. A konfliktus mélyebb elemzése során a 2016-17-es Elor Azaria-ügyre is kitérnek, ahol egy izraeli katona egy sebesült palesztin támadót végzett ki Hebronban, ami széles körű tiltakozást váltott ki Izraelben.

Az izraeli hadsereg válasza a kritikákra a palesztin terroristák megölt számának nyilvánosságra hozatala volt, ami a katonai siker új mérőszámaként szolgál. Aviv Kochavi vezérkari főnök célja egy „halált generáló” hadsereg kialakítása volt, ahol a siker elsődleges mutatója a megölt ellenséges erők száma.

Ez a megközelítés a vietnami háború amerikai tábornokainak gyakorlatához hasonlóan a halottak számának jelentésére összpontosít, ami a stratégiai célok helyett az áldozatok számát helyezi előtérbe. A Lavender nevű mesterséges intelligencián alapuló programot is bevetették, amely több mint 37 ezer gázai palesztint jelölt meg potenciális célpontként.

Izrael politikai stratégiájának hiánya és a gyilkosságok számszerűsítésére való hagyatkozás a műveleti korlátok eróziójához vezetett. A Shifa kórház elleni támadás és a segélykonvoj elleni támadás is ezt a tendenciát tükrözi, ahol a taktikai szintű megfontolások háttérbe szorulnak.

A cikk szerzője szerint a jövőbeli incidensek megelőzéséhez nem elegendőek a bevetési szabályok felülvizsgálata vagy szigorúbb ellenőrzése, hanem a gyilkolást sikerrel egyenlővé tevő kultúra felszámolása szükséges.

(Borítókép: Egy férfi tárgyakat cipel a hátán, miközben az emberek kiveszik a holmijukat az otthonaikból az izraeli légicsapásokat követően. Fotó: Ahmad Hasaballah / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.