„Keresztény vagy muszlim, mindegy. Az összes velünk jön”

Az alábbiakban Viviana Mazza, az olasz külpolitikai újságíró utószavát olvashatjuk Adaobi Tricia Nwaubani ifjúsági regényéhez, amely a Boko Haram fogságából megmenekült nigériai lányok történetein alapul. Az utószó az emberrablás 10. évfordulóján jelent meg magyar fordításban, Atlasz Florina tolmácsolásában, a & könyvkiadó jóvoltából.

A nigériai lányok, akiknek lehetőségük nyílt az iskolába járásra, a kiválasztott nemzedékhez tartozhattak volna, ám a Boko Haram terrorszervezet 2009 óta tartó fegyveres támadásai és az emberrablások megakadályozták álmaik megvalósítását. A szervezet célja, hogy Észak-Nigériát iszlám állammá alakítsa, több mint húszezer ember életét kioltva és több mint kétmillió embert kényszerítve otthonaik elhagyására. A tragédiák közül kiemelkedik a 2014. április 14-én történt esemény, amikor a Boko Haram 276 lányt rabolt el Chibok városából, akik közül csupán 57-nek sikerült megszöknie.

Adaobi Tricia Nwaubani és Viviana Mazza úgy döntöttek, hogy a lányok és családjaik szemszögéből örökítik meg a történetet. A két szerző Abujában találkozott, és interjúkat készítettek a lányok szüleivel, hogy a világ megismerje őket, nem csupán név és arc nélküli számokként. A lányok életét és álmaikat próbálták bemutatni, hogy a világ tudásra szomjazó, céltudatos, szeretetre méltó emberekként ismerje meg őket.

A Boko Haram fennállása során több támadást is végrehajtott, és a szervezet vezetője, Abubakar Shekau, a gyilkolást hirdette meg vallásuknak. A chiboki lányrablás után jött létre a „Hozzátok vissza a lányainkat” mozgalom, amely a kormány tehetetlenségét kritizálta. A mozgalom tagjai rendszeresen gyűltek össze, hogy felhívják a figyelmet a helyzetre, és a lányok szabadon bocsátását követeljék.

A cikkben szereplő Rebecca Yishaku azon kevesek egyike, akiknek sikerült megszökniük a Boko Haram fogságából. A lány elmesélte, hogy a barátnője, Saraya Yanga hátrahagyása miatt érzett bűntudata még évekkel később is kísérti. A chiboki lányok története azóta is folytatódik, és a Boko Haram továbbra is rendszeresen rabol el nigériai iskolásokat.

10 évvel az emberrablás után még mindig mintegy száz lány van a terroristák fogságában, és a fogságból szabadult lányok története továbbra is nyomasztó kérdéseket vet fel.