Orosz influenszer halálra éheztette gyermekét

Bűnösnek vallotta magát az a 44 éves orosz influenszer, Makszim Ljutyi, aki a vádak szerint halálra éheztette saját gyermekét, aki még nem töltötte be az egy hónapot és csupán három és fél kilogrammot nyomott halála pillanatában.

Makszim Ljutyi, aki életmódbloggerként is ismert, a prána- vagy fényevéssel nevezett diétát alkalmazta gyermekén, mely szerint nem szabad ételt és vizet fogyasztani. A Koszmosz névre keresztelt kisfiú tüdőgyulladásban és alultápláltságban hunyt el.

A férfi a szocsi bíróságon tett utolsó vallomásában ismerte el bűnösségét, korábban azonban próbálta a felelősséget 34 éves élettársára, Okszana Mironovára hárítani. Mironovát két év, szabadságvesztéssel nem járó büntetőmunkára ítélték, míg Ljutyi akár nyolc év börtönbüntetést is kaphat.

A vádak szerint Ljutyi megakadályozta Mironovát a gyermek szoptatásában, és saját gyermekén kísérletezett. Mironova anyja szerint lánya a férfi által vezetett szektának lett a rabszolgája. Ljutyi a nyers ételek radikális népszerűsítője volt, és bár már több mint két éve van letartóztatásban, ahol szigorú szabályokat kellene követnie, ő mégis pörköltet is evett.

Oleszja Nikolajeva, Mironova egyik rokona szerint a nő félve próbálkozott a gyermek táplálásával, de nagyon félt Ljutyitól, akitől többször megpróbált elszakadni, ám a férfi mindig visszatartotta. A gyermek otthon született, mivel Ljutyi nem engedte élettársát szülészetre menni. A babát csak akkor vitték orvoshoz, amikor már kritikusan lesoványodott, de sajnos út közben életét vesztette.