WhatsApp korhatár csökkentése: Profit vagy védelem?

Sokak felháborodását váltotta ki, hogy a Meta 16-ról 13 évre csökkentette a WhatsApp-felhasználók alsó korhatárát az Egyesült Királyságban és az EU-ban. A változás, amelyet februárban jelentettek be, április 10-én lépett hatályba.

A gyermekvédelmi szervezetek szerint a Meta a profitot helyezi előtérbe a kiskorúak védelme helyett. A Smartphone Free Childhood csoport kifejtette, hogy a döntés ellentétes azzal a követeléssel, hogy a nagyvállalatok többet tegyenek a gyermekek védelméért. A csoport szerint a Meta üzenete az, hogy a platformjuk biztonságos a 12 évesnél idősebb gyermekek számára, ami ellentmond a tanárok, szülők és szakértők véleményének.

A WhatsApp álláspontja szerint a korhatár csökkentésével a szabályozás a többségében érvényes országok gyakorlatával került összhangba, és a védelem továbbra is biztosított.

Mark Bunting, az Ofcom online biztonsági stratégiáért felelős igazgatója kijelentette, hogy a szabályozó hatóság kész megbírságolni azokat a közösségi médiavállalatokat, amelyek nem tartják be az utasításait. Az Ofcom gyakorlati kódexeket alkalmaz az online biztonság érvényesítésére, és hatáskörrel rendelkezik a bírságok kiszabására.

Új biztonsági intézkedések a Meta részéről

A Meta, amely a Facebook és az Instagram tulajdonosa is, bejelentette, hogy új biztonsági funkciókat vezet be a felhasználók, különösen a fiatalok védelme érdekében. A The Guardian szerint a vállalat elkezdi a Meztelenség elleni védelem nevű szűrő tesztelését az Instagramon, amely az 18 év alatti felhasználók számára alapértelmezés szerint aktív lesz, és automatikusan elhomályosítja a meztelenséget tartalmazó képeket.

Ezenkívül, amikor meztelen képeket kapnak, a felhasználók egy figyelmeztető üzenetet is láthatnak, amely arra ösztönzi őket, hogy ne érezzék kényszerítve magukat a válaszadásra. Emellett lehetőségük lesz a képek küldőjének blokkolására és a beszélgetés jelentésére.