Óvatosan az egészségügyi appokkal!

Az ESET informatikai cég elemzése szerint az egészségügyi alkalmazások piaca jelentős növekedést mutat, azonban ezek az appok komoly kiberbiztonsági kockázatokat rejthetnek magukban. Az egészségügyi appok (mHealth) gyűjthetnek és felhasználhatnak érzékeny személyes adatokat, amelyek különleges védelmet igényelnek a szabályozó hatóságok részéről.

Az alkalmazások hasznosak lehetnek, például az idősek mozgását figyelhetik, vagy emlékeztethetnek a gyógyszer bevételére, de veszélyeket is hordozhatnak. Nem minden fejlesztő tartja szem előtt a felhasználók érdekeit, és előfordulhat, hogy nem megfelelően védekeznek az adatvédelmi intézkedésekkel szemben, vagy nem teszik világossá, hogy mennyi adatot osztanak meg harmadik felekkel.

Az ESET szakértői szerint az mHealth-alkalmazások használatának fő veszélyei az elégtelen adatbiztonság, a túlzott adatmegosztás és a félrevezető adatvédelmi irányelvek. Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője szerint a problémák gyakran a fejlesztők hanyagságából adódnak, például ha nem frissítik a szoftvert, vagy nem biztosítanak többtényezős hitelesítést.

A túlzott adatmegosztás veszélyes lehet, ha az alkalmazásüzemeltetők eladhatnak vagy megoszthatnak személyes információkat harmadik felekkel, például hirdetőkkel. A GDPR szabályozása szerint az adatvédelmi gyakorlatoknak világosnak és átláthatónak kell lenniük, és a fejlesztőknek számos adatvédelmi kötelezettséget kell betartaniuk.

Csizmazia-Darab István hangsúlyozza, hogy a felhasználóknak tudatosan kell dönteniük az adatvédelem és a személyre szabott szolgáltatások közötti kompromisszumról. Aki aggodalmat érez az alkalmazások használata miatt, annak érdemes először utánanézni az appoknak, korlátozni az adatmegosztást, és nem engedélyezni az alkalmazásoknak a készülék kamerájához vagy helymeghatározáshoz való hozzáférést.

A szakértő azt is javasolja, hogy a felhasználók korlátozzák a hirdetések nyomon követését, rendszeresen frissítsék az alkalmazásokat, és ha kétségeik vannak egy app biztonságosságával kapcsolatban, inkább ne telepítsék azt.