Ungár Péter és Tompos Márton üzenete Magyar Péternek az orosz-ukrán háború kapcsán

Ungár Péter, az LMP társelnöke, és Tompos Márton, a Momentum alelnöke és frakcióvezető-helyettese is kritizálta Magyar Péter álláspontját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, amely szerintük az orosz propagandát erősíti.

Ungár Péter Facebook-oldalán keresztül osztotta meg véleményét, amelyben kiemelte, hogy Magyar Péter Klubrádióban tett nyilatkozatai az orosz érveket tükrözik. Az LMP társelnöke szerint Magyar Péter állításai, mint például az amerikai rakétatelepítések Ukrajnában, vagy az amerikai fegyverbiznisz működése, valamint az orosz kisebbség helyzetére való hivatkozás, az orosz narratívát erősítik. Ungár Péter hangsúlyozta, hogy bár tiszteletben tartja az eltérő véleményeket, és nem bánja, ha valaki egyetért a kormánnyal bizonyos kérdésekben, de úgy véli, Magyar Péter tévesen látja az ukrán helyzetet.

Az LMP társelnöke három szempontot ajánlott Magyar Péter figyelmébe. Először is, rámutatott, hogy az ukrán nép szabad akaratból választotta a nyugati orientációt, és nem az amerikai befolyás miatt. Másodszor, kifejtette, hogy az amerikai fegyveripar problémái ellenére, Ukrajnában a védekezők fegyverellátása morálisan nem azonos a támadók támogatásával, és hogy az európai rakétatelepítések az orosz invázió után történtek. Harmadszor, Ungár Péter cáfolta azt az állítást, hogy Oroszország az orosz kisebbség helyzete miatt indította a háborút, hangsúlyozva, hogy a kisebbségellenes politika ellen küzdeni kell, de ez nem volt a konfliktus kiváltó oka.

Ungár Péter reményét fejezte ki, hogy Magyar Péter megfontolja ezeket a szempontokat, és a jövőben figyelembe veszi azokat, amikor az ukrán kérdésről beszél. Az LMP társelnöke szerint, aki érzékeny a kormánypárti propaganda állításaira, annak hasonló érzékenységet kellene mutatnia az orosz propaganda ismétlésekor is.

Tompos Márton, a Momentum politikusa is reagált Magyar Péter állításaira, cáfolva azt az értesülést, hogy a nyugati segítségekért cserébe az ukrán termőföldek jelentős része már különböző nyugat-európai konszerneknél és oligarcháknál van. Tompos szerint valójában Ukrajna termőföldjeinek mindössze 10,4 százaléka van külföldi kézben, és a törvényi szabályozás nem is engedi a külföldieket földhöz jutni, ezt a történetet csak az orosz propaganda terjeszti.

Az orosz harckocsik számának csökkenése és a gyártókapacitások korlátozottsága további aggodalomra ad okot az orosz-ukrán konfliktusban. Egy friss elemzés szerint Oroszország harckocsikészletei és gyártókapacitásai jelentős mértékben csökkentek, ami potenciálisan befolyásolhatja a háború kimenetelét. Az ukrán elemzők által készített tanulmány szerint Oroszország készletei 2026 elejéig elegendőek lehetnek a veszteségek pótlására, de a javítóüzemek túlterheltsége és a felújított harckocsik előállítási ütemének csökkenése miatt a támadások üteme és mennyisége lelassulhat. A tanulmány szerint a harckocsik modernizálására fordított kapacitások már elérték a maximumot, és a következők alapján csökkenő tendenciát jósolnak: előre felhalmozott alkatrészkészletek kimerülése, munkaerőhiány, berendezések elhasználódása, növekedett munkaórák és költségek, valamint a romló harckocsiállomány. Ezek a tényezők együttesen jelentős hatással lehetnek az orosz katonai potenciálra.