Drótkötélpályát tartó oszlop omlott össze Törökországban

Egy ember életét vesztette, tíz további személy megsérült, és 184-en rekedtek a levegőben, amikor összeomlott egy drótkötélpályát tartó oszlop Antalya üdülőváros közelében.

A Guardian beszámolója szerint a baleset pénteken történt, amikor a Sarisu-Tunektepe kötélpályarendszer egyik tartóoszlopa összedőlt. Egy kabin a zuhanás során egy sziklás területre esett, ahol egy ember életét vesztette, és további tíz személy megsérült. Az eset során öt embert helikopterrel már sikerült kórházba szállítani, de két személy még mindig a mentésre vár. A levegőben rekedt utasok kimentése is folyamatban van.

A mentési műveletek péntek este óta zajlanak, és eddig 112 embert sikerült biztonságosan kimenteni a drótkötélpályarendszer kabinjaiból. A helyszínen jelenleg közel 110 mentőegység dolgozik, és több speciális hegymászót is kivezényeltek Törökország más részeiről. A tartóoszlop összeomlásának okát egyelőre nem ismerik.

Éjjellátó helikoptereket is bevetettek a mentéshez, és a polgármester szerint speciális csapataik a helyszínen vannak, és ha Isten is úgy akarja, rövid időn belül megmentik az érintetteket. Egy 10 ellenzéki képviselőből álló csoport is a helyszínre indult, hogy „részletesen kivizsgálják a balesetet” – mondta Özgür Özel, az ellenzéki Republikánus Néppárt elnöke.

Dr. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren azt írta, hogy a kórházba szállított sérültek állapota nem súlyos. A felvonó összesen 36, egyenként hatfős kabinnal szállítja az utasokat a Tunektepéhez, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Antalya városára, így népszerű turistahelynek számít.

A török belügyminisztérium szombaton közölte, hogy a pénteki baleset után huszonnégy kabin a magasban rekedt, és több mint 16 órával később hatvanan még mindig a kabinokban tartózkodtak arra várva, hogy kimenekítsék őket. A kabinokban rekedt emberek közül senki sem szenvedett komolyabb sérülést, illetve nincs rossz egészségi állapotban. A török katasztrófavédelmi hatóság vezette mentési munkálatokban 7 helikopter és több mint 500 ember vett részt. Yilmaz Tunc igazságügyi miniszter közölte, hogy az ügyben 13 embert gyanúsítottak meg.

Januárban az osztrák Hochoetz síparadicsomban is történt hasonló baleset, ahol több embert súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.