1956 óta először nem jutott ki magyar súlyemelő az olimpiára

Lezárult az olimpiai kvalifikációs versenyidőszak a súlyemelésben, és az eredmények alapján magyar sportoló nem lesz ott a párizsi játékokon.

A magyar súlyemelés hosszú idő után szembesül azzal a helyzettel, hogy nem képviselteti magát az olimpián. A magyar szövetség az utolsó pillanatig reménykedett, és Nagy Pétert küldte ki a thaiföldi versenyre, aki azonban sérülése miatt nem tudott megfelelő teljesítményt nyújtani. Nagy Péter korábban már három olimpián képviselte egyedül hazánkat, legutóbbi részvételén, 2021-ben a hetedik helyen végzett.

A 38 éves sportoló a plusz 109 kilós súlycsoportban még megjelent a bemutatón, de azt követően visszalépett a versenytől. Mitykó Veronika, a másik magyar versenyző, ugyan emelt, de ő sem tudta kiharcolni az olimpiai szereplést.

Dobos Imre, aki 2008 óta áll a szövetség élén, és aki 2012-ben Mengyi Rolandot győzte le, a kvalifikációs időszak végén még optimistán nyilatkozott. Úgy vélte, hogy a kvótaszabályok alapján még van esély a magyaroknak, különösen Mitykó Veronikának. Ebben bíztak Ádámfi Attila, a nemzetközi szövetség magyar alelnökének támogatásában is. Azonban Ádámfi Attila a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában nem látott reális esélyt a szabadkártya megszerzésére, és a lap szerint sem valószínű, hogy annyi visszalépés történne, amely a magyaroknak olimpiai részvételt biztosítana.

Így 1956 óta, az 1984-es politikai bojkottot leszámítva, először fordul elő, hogy nem lesz magyar súlyemelő az olimpián. A hazai súlyemelés helyzetét jellemzi, hogy az elmúlt három olimpián is csupán egyetlen versenyző, Nagy Péter képviselte Magyarországot, aki most sérülten nem tudta a legjobbját nyújtani. A szakmai elemzést a szakértőkre bízzuk, de a magyar szövetség jelenlegi állapota sokat elárul a sportág hazai helyzetéről.