Tizenévesek terveztek terrortámadást Németországban

Németországban négy fiatalkorút tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista támadást terveztek késekkel és Molotov-koktélokkal.

A gyanúsítottak közül hárman – egy 15 éves fiú és lány, valamint egy 16 éves lány – Észak-Rajna-Vesztfália tartományból származnak, míg a negyedik, egy 16 éves fiút Baden-Württemberg államban tartóztatták le. A düsseldorfi városi ügyész szerint a bíróság húsvét hétvégén adta ki ellenük az elfogatóparancsot.

Az ügyészség szerint a három Nyugat-Németországban letartóztatott személyt azzal gyanúsítják, hogy iszlamista indíttatású terrortámadás végrehajtására készültek, de a tervek előrehaladottságáról és kidolgozottságáról nem adtak részleteket. A vádemelésig mindannyian őrizetben maradnak. Anonim források szerint azonban konkrét tervet még nem dolgoztak ki egy támadásra.

A nyomozás a 16 éves lány tervei miatt indult, aki állítólag elhagyta volna Németországot, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Az apja már korábban is a hatóságok látókörébe került terrorizmus finanszírozása miatt. Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi belügyminiszter, Herbert Reul szerint a lány telefonján talált beszélgetésekben potenciális célpontokról volt szó, ami alapján a nyomozók a többi gyanúsítotthoz is eljutottak.

A Bild információi szerint a fiatalok templomokban, rendőrörsökön, bárokban és sportklubokban terveztek támadásokat, és a lehetséges helyszínek között Düsseldorf, Dortmund és Köln is szerepelt. Azonban az ügyészségi közlemény szerint a fiatalok még nem dolgoztak ki konkrét tervet egy támadásra, és a folyamatban lévő ügyre, illetve a fiatal korukra tekintettel további részletek nem derültek ki róluk. A négy fiatalt jelenleg is fogva tartják.