Vlagyimir Putyin újraindítaná a Zaporizzsjai atomerőművet

Vlagyimir Putyin orosz elnök jelezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (IAEA), hogy terveik szerint újra beindítanák a Kelet-Ukrajnában található, jelenleg orosz irányítás alatt álló Zaporizzsjai atomerőművet.

A The Wall Street Journal értesülései szerint az atomerőmű, amely hat reaktorból áll, 2022 szeptembere óta áll, mivel a jelenlegi helyzetben veszélyes lehetne a működtetése. Azonban Oroszország most mégis újraindítaná az erőművet, legalábbis részben.

Az IAEA helyi megfigyelői számoltak be arról, hogy az orosz fél legalább az egyik reaktort újra akarja indítani az idei évben. Ezt követően Rafael Grossi, az ügynökség vezetője, márciusban személyesen is találkozott Putyinnal, aki megerősítette az újraindítási szándékot, de a pontos időpontot nem árulta el.

Egy európai diplomata szerint az oroszok esetleg egy történelmi évfordulóhoz igazíthatják az újraindítást. Az illető úgy véli, hogy az erőművet decemberben, a létesítménynek a Szovjetunió elektromos hálózatához való csatlakoztatásának 40. évfordulóján indíthatják újra.

A Zaporizzsjai atomerőmű több dolgozója a The Wall Street Journalnek nyilatkozva kifejtette, hogy az orosz félnek nincs meg a szükséges szakembergárdája az erőmű biztonságos működtetéséhez. Morgan D. Libby nukleáris felügyeleti szakértő szerint nem lehet csak úgy embereket toborozni az utcáról, és megtanítani nekik egy erőmű működtetését. Úgy véli, az oroszok csak áltatják magukat azzal, hogy elegendő emberük van egy egység működtetéséhez. A lap megjegyzi, hogy még a leállított állapotban is komoly kockázatokat jelentene egy reaktor beindítása egy aktív hadműveleti zónában.

Az IAEA csütörtöki, Bécsben tartott rendkívüli ülésén is foglalkoztak azokkal a dróntámadásokkal, amelyek az erőművet érték a közelmúltban, ami további aggodalmakat vet fel a létesítmény biztonságával kapcsolatban.