Béketárgyalásokról beszélt Putyin jobbkeze

A 2022 áprilisában majdnem sikeres orosz-ukrán béketárgyalás jó alapként szolgálhatna egy újabb béketárgyaláshoz, de azt érzékeljük, hogy az ukránok nem állnak készen ilyen tárgyalásra – jelezte péntek késő este Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

A közelmúltban felmerült béketárgyalások kapcsán Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnöki szóvivője kifejtette, hogy a tavalyi, majdnem sikerült orosz-ukrán tárgyalások jó alapot nyújthatnának egy újabb kísérletre, azonban úgy látják, hogy az ukrán fél nem áll készen erre.

Ez a megállapítás azután hangzott el, hogy Putyin elnök kijelentette: a júniusra Svájcba tervezett magasszintű konferencia nem veszi figyelembe a realitásokat, például a Krím 2014-es orosz elfoglalását, ezért Oroszország nem kíván részt venni az eseményen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált a megjegyzésekre, hangsúlyozva, hogy a tavalyi tárgyalások nem nevezhetők béketárgyalásnak, mivel azok során az egyik fél ultimátumokat fogalmazott meg, és nem közös megállapodásra törekedtek.

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy 2022 tavaszán az orosz és ukrán felek közel álltak egy megállapodáshoz, amelyben Oroszország a Krím elismerését és a keleti megyék státuszának rendezését szorgalmazta volna saját érdekei szerint, továbbá azt, hogy Ukrajna ne csatlakozhasson a NATO-hoz és korlátozzák hadászati képességeit. Az egyezségre azonban nem került sor, mivel az orosz csapatoknak vissza kellett vonulniuk Kijev alól, és az ukránok kétségbe vonták az oroszok őszinteségét a tárgyalásokban.

Zelenszkij elnök kijelentette, hogy még ha akkor sikerült volna egyezségre jutniuk, a háborúnak akkor sem lett volna vége. Peszkov szóvivő szerint a 2022-es megszakított tárgyalások jó alapot szolgáltatnának a béketárgyalásokra, de úgy érzékelik, hogy az ukránok nem nyitottak erre.