Oroszország külföldi ügynöknek nyilvánította a BBC orosz tudósítóját

Az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek minősítette a BBC orosz tudósítóját, Ilja Barabanovot és Aszja Kazanceva tudományos újságírót – közölte a BBC.

Barabanov rendszeresen tudósított Oroszország Ukrajna elleni háborújáról és a Wagner zsoldoscsoportról. A BBC határozottan elítélte az orosz igazságügyi minisztérium döntését, kiemelve, hogy a BBC News Russian 80 éve létfontosságú forrása a pontos és pártatlan híreknek az oroszul beszélő közösség számára. Barabanov jelenleg külföldön él, és onnan tudósít a háborúról.

Aszja Kazanceva, aki szintén a listára került, nemrég aláírta azt a nyílt levelet, amelyben az orosz tudósok és tudományos újságírók az orosz csapatok kivonulását követelik Ukrajnából. Kazanceva januárban hagyta el Oroszországot, miután háborúpárti személyek zaklatása és előadásainak, könyvbemutatóinak törlése miatt nem érezte magát biztonságban.

A „külföldi ügynök” címke használata az orosz kormány részéről nem új keletű; a kritikus hangokat, köztük a kultúra kiemelkedő alakjait, a médiaszervezeteket és a civil társadalmi csoportokat is érinti. Az ilyen címkével ellátott személyeknek és szervezeteknek minden nyilvános megjelenésük során kötelezően fel kell tüntetniük ezt a státuszt, és szigorú pénzügyi beszámolási kötelezettségeknek is eleget kell tenniük.

Idén januárban Borisz Akunyint, az ország egyik legnépszerűbb regényíróját is külföldi ügynöknek nyilvánították. Akunyin, aki 67 éves, ismert Vlagyimir Putyin elnök bírálójaként és az ukrajnai invázió ellenzőjeként. A háború előtt Akunyin detektívregényei bestsellerek voltak Oroszországban, de a hatóságok később betiltották a könyveit, és az igazságügyi minisztérium még azzal is megvádolta, hogy pénzt gyűjtött az ukrán hadsereg támogatására.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya újabb szankciókat vezetett be, amelyek érintik a világ két legnagyobb fémpiacát, a Londoni Fémtőzsdét (LME) és a Chicago Mercantile Exchange-t (CME), tiltva az új kontraktusok fogadását Oroszországból származó alumíniumra, rézre és nikkelre. Az intézkedések célja, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit, amelyek a háború finanszírozását szolgálják. A brit és az amerikai szankciók nem vonatkoznak a már forgalomban lévő orosz fémkontraktusokra, így ezekkel továbbra is korlátozások nélkül lehet kereskedni. A szankciók nem terjednek ki a titán- és a platinacsoportba tartozó fémekre sem, tekintettel a beszállítói hálózatok érzékenységére. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter "célzott és felelősségteljes módon meghozott" intézkedésnek nevezte az új tőzsdei szankciókat.

Egy új könyv szerint Donald Trump volt amerikai elnök álláspontja szerint Ukrajnának Oroszországhoz kellene tartoznia. Fiona Hill, Trump volt tanácsadója szerint az elnök nem tudta felfogni, hogy Ukrajna független állam, és ezt a nézetét a müncheni biztonsági konferencián is kifejtette európai vezetőknek, akik most idegesen készülnek egy esetleges második Trump-kormányzásra. A miniszterelnökök, elnökök, külügyminiszterek és mások tudják, hogy Trump mennyire szeszélyes, és ez az, ami miatt aggódnak, mivel minden magától Trumptól és a személyisége kiszámíthatatlanságától függ.