Az olimpiai bronzérmes kifakadt: sok a megvesztegetett és korrupt ember

Frank Chamizo Marquez, kubai származású, de olasz színeket képviselő olimpiai bronzérmes szabadfogású birkózó megvesztegetéssel és korrupcióval vádolta meg a bírókat a bakui európai kvalifikációs verseny elődöntőjében.

Chamizo egy hazai versenyző, Turan Bajramov ellen került hatpontos hátrányba, de az utolsó másodpercekben sikerült egyenlítenie, és még egy akciót is végrehajtott, amelyért a bíró két pontot ítélt meg neki. Az azeri edző azonban challenge-t kért, és a pontokat visszavonták, így Bajramov nyerte meg a mérkőzést és szerezte meg a párizsi kvalifikációt.

Chamizo Instagram-oldalán közzétett egy videót a mérkőzés döntő pillanatairól, és mellékesen kritizálta az eseményeket. "Elnézést szeretnék kérni mindazoktól, akik ezt nézik. Gyönyörű ez a sportág. Ez csak egy csapatnyi megvesztegetett és korrupt ember, sír a szívem a szomorúságtól. Gyönyörű ez a sport. Gyönyörű. Elnézést kérek, sajnálom" – írta a posztjában.

Néhány neves birkózó, köztük a háromszoros világbajnok és tokiói bronzérmes német Frank Stäbler, valamint a tokiói bronzérmes amerikai Myles Amine is támogatásukról biztosították Chamizót.

Bajramov viszont azt állította, hogy Chamizo az, aki a bírók elfogultsága miatt nyer mérkőzéseket. "Chamizo ne felejtse el, hogy öt-hat mérkőzést a bírók elfogultsága miatt nyert meg, ennek köszönhetően lett érmes olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon" – mondta Bajramov, hozzátéve, hogy a sportág nemzetközi szövetsége is szimpatizál Chamizóval.

Chamizónak még nincs kvótája a párizsi olimpiára, ahol májusban, az isztambuli kvalifikációs világbajnokságon lehet még kvótát szerezni. A kubai-olasz birkózó a 2022-es világbajnokságon bronzérmes lett, de doppingolás miatt érmétől megfosztották és három hónapra eltiltották.

A magyar birkózók közül Muszkajev Iszmail, Losonczi Dávid és Nagy Bernadett már biztosították helyüket a párizsi játékokra. Losonczi esetében a tavalyi világbajnokság eredményét a magyar szövetség felülvizsgálati kérelme után módosították, és a bírói tévedés miatt utólag világbajnoknak kiáltották ki.