Németország újabb Patriot légvédelmi rendszert küld Ukrajnának

Németország bejelentette, hogy haladéktalanul újabb Patriot légvédelmi rendszert szállít Kijevnek, hogy támogassa Ukrajnát az orosz légicsapások elleni védekezésben. A német védelmi minisztérium szombaton hozta nyilvánosságra a döntést, amely a fokozódó orosz légicsapásokra ad választ.

A német kormány a közleményében kiemelte, hogy a döntés célja az ukrán légvédelem további erősítése egy újabb Patriot rendszer küldésével. A szállítás azonnal megkezdődik.

Boris Pistorius védelmi miniszter szerint az orosz támadások súlyos szenvedést okoznak az ukrán városokban és létesítményekben, veszélyeztetve a lakosság energiaellátását és az ukrán fegyveres erők műveleti készültségét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a német kancellárnak, Olaf Scholznak a légvédelmi rendszer és rakéták küldéséért, amelyek a már meglévő rendszerekhez csatlakoznak. Zelenszkij a Telegramon keresztül üzent, hogy ez a gesztus valódi támogatást jelent Ukrajna számára egy válságos időpontban, és arra szólította fel a szövetséges országokat, hogy kövessék Németország példáját.

A német kormány szóvivője szerint Olaf Scholz kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy szombati telefonbeszélgetés során megerősítették, hogy Németország rendületlenül szolidáris Ukrajnával, és egyetértettek abban, hogy a partnerek további erőfeszítéseire is szükség van az ukrajnai légvédelmi rendszer megerősítéséhez.

Ez a harmadik légvédelmi rendszer, amelyet Németország szállít Kijevnek. A védelmi tárca tájékoztatása szerint a rendszert az ukrán kormány kérésére és a szövetségesekkel egyeztetve küldik. Németország ezen kívül számos más fegyvert is szállított Ukrajnának, tüzérségi eszközöktől kezdve páncélozott harcjárművekig, azonban Olaf Scholzot bírálták a Taurus hosszú hatótávolságú rakéták szállításának megtagadása miatt, mivel Németország attól tart, hogy ezeket a fegyvereket Oroszország területén belüli célpontok ellen használhatják fel.