Németország enyhít a nemváltoztatás szabályain

Németországban a parlament döntése értelmében egyszerűsödnek a nemváltoztatás szabályai, így a 18 év feletti állampolgároknak nem lesz szükségük sem családjogi bírósági eljárásra, sem orvosi igazolásra a nemük megváltoztatásához.

A BBC által ismertetett új törvény értelmében a nemváltoztatást kívánó személyek személyes adatainak illetéktelen közzététele súlyos pénzbírságot vonhat maga után, akár 10 ezer euróig terjedhet, kivéve, ha törvényi előírások miatt szükséges az adatok nyilvánosságra hozatala. A törvényt jelentős többséggel, 374 igen szavazattal fogadták el.

A korábbi szabályozás szerint orvosi igazolásra és a családjogi bíróság jóváhagyására volt szükség a nem megváltoztatásához, azonban ez a követelmény most megszűnik a 18 éven felüliek számára. A kérelem benyújtását követő három hónap elteltével a kérelmezőknek személyesen kell megjelenniük az anyakönyvi hivatalban, ahol kérhetik, hogy nemükre vonatkozó adatokat ne jegyezzék be. A 14 és 18 év közötti személyek esetében a szülők vagy törvényes gyámok beleegyezése szükséges, míg 14 év alattiaknál külön nyilatkozatot is ki kell tölteniük a szülőknek vagy gyámoknak.

A törvény értelmében a kérelem jóváhagyását követő 12 hónapon belül nem lehetséges további változtatás vagy visszaváltás, és a keresztneveknek az új jogi nemet kell képviselniük. A törvény lehetőséget ad arra is, hogy bizonyos helyiségek, mint például női tornatermek vagy öltözők üzemeltetői dönthessenek arról, hogy ki férhet hozzájuk.

Az új szabályok 2022. november 1-jén lépnek életbe, a "jelzőlámpás" koalíciós megállapodásnak megfelelően, amelyet a német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kötött. Olaf Scholz kancellár szerint ez a lépés tiszteletet mutat a transz, interszexuális és nem bináris emberek felé. Nyke Slawik, a Zöldek transznemű politikusa az intézkedést az önrendelkezés felé tett első lépésként értékelte.

A konzervatívok és a szélsőjobboldali AfD ellenzik a tervet, és aggályokat fejeztek ki a jogszabályok visszaélése és a fiatalokra gyakorolt hatás miatt. A CDU-s Mareike Wulf politikus szerint a kiskorúak megfelelő konzultáció nélkül olyan döntést hozhatnak, amit később megbánhatnak.