Németország Kína felé vezető útja a pokolba vezet

Németország üzleti érdekei miatt hajlandó figyelmen kívül hagyni az emberi jogok megsértését, és a Politico elemzése szerint a német kormány a következő évi választások miatt az ördöggel is lepaktálna a gazdasági növekedés és a választói bizalom visszaszerzése érdekében.

Olaf Scholz német kancellár háromnapos látogatásra érkezik Kínába, ami a Politico szerint nem véletlen időzítés, tekintettel arra, hogy alig több mint egy év múlva választások lesznek Németországban. Scholz számára ez a látogatás lehetőséget nyújthat arra, hogy bizonyítsa globális jelenlétét és elkötelezettségét Németország iránt, miközben rekord alacsony támogatottsággal és egy törékeny koalícióval küzd.

A szövetségesek aggódnak

Az Egyesült Államok, mint Németország védelmezője, nyomást gyakorol Berlinre, hogy fontolja meg kapcsolatát Pekinggel, ami Scholz számára intő jel lehetne. Kína emberi jogi helyzete, Hszi Csin-ping elnök alatt, aggasztó fordulatot vett, több mint 1 millió ujgurt kényszerítve átnevelő táborokba. Ennek ellenére a Politico szerint Németország nem mutat különösebb érzékenységet az emberi jogok iránt, ha gazdasági érdekeiről van szó.

Kérdéses jövőkép

A Politico elemzése szerint Németország hasonló veszélyekkel nézhet szembe Kínával, mint amilyenekkel Oroszországgal szembesült, figyelmen kívül hagyva a Nyugat tanácsait. A német exportőrök számára korábban ígéretesnek tűnő Kínába vezető út most Peking agresszív protekcionizmusa és keménykezű iparpolitikája miatt inkább veszélyeket rejt. A cikk szerint Németország és Európa helyett Kína profitált a kapcsolatból, és mára már nem szorul Németországra.