Milák Kristóf meglepő teljesítménye és a magyar úszósport reménységei

Egy év szünet után Milák Kristóf újra versenyben mutatta meg tehetségét, hat számban indult és öt aranyérmet szerzett a magyar bajnokságon.

Milák Kristóf, a 24 éves úszó, egyéves kihagyás után térve vissza, hat számban indult a magyar bajnokságon, és öt aranyérmet szerzett: 50, 100 és 200 méter gyorson, valamint 100 és 200 méter pillangón diadalmaskodott, csupán 50 méter pillangón Szabó Szebasztián mögött végzett második helyen.

Sós Csaba szövetségi kapitány elmondta az M4 Sportnak, hogy Milák Kristóf teljesítménye jóval meghaladta az elvárásokat, figyelembe véve az úszó felkészülési szintjét. Sós szerint Milák egyedi útja miatt nehéz megjósolni az olimpiai esélyeit, de reménykedik a sikerben. Az InfoRádiónak nyilatkozva Sós Csaba elismerte, tévedett Milákkal kapcsolatban, miután decemberben még úgy nyilatkozott, hogy katasztrofális állapotban lehet, de a helyzet annál jóval jobb, mint amire előzetesen számított.

Virth Balázs, Milák edzője, szintén megerősítette tanítványa kivételes tehetségét, és örömét fejezte ki, hogy Milák végigúszta a hat számot, ami szükséges versenyterhelés számára. Virth szerint a rövidebb távokon várható volt a jó szereplés, de a hosszabb távokon az állóképesség növelése a cél, hogy Milák a tavalyi szintjét elérje.

Milák 200 méter pillangón elért ideje, 1:54:09, erős teljesítmény a magyar mezőnyben, de még mindig négy és fél másodpercre van a saját legjobbjától. Virth kiemelte, hogy Milák kihagyás utáni teljesítménye igazolja, hogy zseniális versenyző. A 126. úszó országos bajnokságon Milák 200 méter pillangón 1:54.90 perces idővel csapott célba, ami az idei világ harmadik legjobb eredménye, de az ob-n látottak alapján az elmúlt négy év legrosszabb eredményével védett címet.

A szövetségi kapitány, Sós Csaba, említést tett Hosszú Katinkáról is, aki szülés után térve vissza, 400 vegyesen ötödik, 200 vegyesen harmadik helyen végzett. Sós szerint ez a visszatérés a modern sportban rendkívül dicséretes teljesítmény.

A fiatal tehetségek közül Jackl Vivien neve is felmerült, aki 15 évesen 400 méter vegyesen olimpiai szintet érő idővel nyert, és ezzel a figyelem középpontjába került. Sós Csaba szerint Jackl karrierje ígéretes, és reméli, hogy továbbra is sikeres lesz.

Milák Kristóf a 126. úszó országos bajnokságon csattanós választ adott a felkészülését övező kételyekre. Január végén kezdte meg az edzéseket, először Szabó Álmossal, majd februárban visszatalált Virth Balázshoz. Az úszó elmondása szerint az elmúlt időszak hosszabb pihenőjére testileg és mentálisan is szüksége volt, és reméli, sikerült tudatosítania az emberekben, hogy a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés, hanem a siker egyik része lehet.

(Nyitóképünkön Milák Kristóf látható a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában – Fotó: Kovács Tamás / MTI)