Megérkezett a magyar légierő legújabb szörnyetege

Már Kecskeméten van a brazil Embraer repülőgépgyár KC-390 típusú katonai szállítógépe, amely a Magyar Honvédség technikai megújulását és a haderőfejlesztési programot szimbolizálja.

Megérkezett Magyarországra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép – jelentette be Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára Kecskeméten. A politikus szerint a Magyar Honvédség az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli, és a haderőfejlesztési programnak köszönhetően a legmodernebb eszközökkel gyarapodnak a honvédség alakulatai. Az államtitkár kiemelte, hogy a légrendészet és a légvédelem kiemelt jelentőségű, ezért a fejlesztési időszakban az első helyen szerepel a légierő modernizálása.

Idén két Embraer KC-390 típusú szállítógépet szerezhet be a honvédség, amelyek a tervek szerint év végén, illetve jövőre érkeznek meg véglegesen Magyarországra. Jelenleg három hétig, a tesztelési időszak utolsó fázisában tartózkodik Kecskeméten az egyik repülő. Kutnyánszky Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a beszerzett eszközökön felül jól képzett honvédekre is szükség van, és a magyar kormány jelentős illetményfejlesztéssel honorálja a honvédség pilótáit.

Az új szállítógép nyolcvan felszerelt katona, valamint az intenzív ellátásra szoruló betegek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is alkalmas. A gép akár huszonhat tonna hasznos tömegű szállítmányt tud szállítani, annak ejtőernyővel való célba juttatására és a levegőben történő tankolásra is alkalmas. A KC-390 harmincöt méter hosszú, nyolcszáz kilométer per órás sebességgel képes repülni, az utazómagassága elérheti a nyolcezer métert.

Somkuti Bálint, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatója szerint a szállítógépek helyzete az egyik legégetőbb kérdés volt a légierőben. A modern gépek beszerzése régi adósságot törleszt, a szovjet gyártmányú An-26-osok már régóta az idejük végét járták. A kutató hozzátette, hogy a honvédség kötelékében szolgáló Airbus A319-esek polgári típusú gépek, amelyek alkalmasak katonák felszereléssel együtt történő szállítására, míg a KC-390-es nagyobb terhek szállítására is képes.

A honvedelem.hu 2021. december elején számolt be arról, hogy a huszadik Airbus H145M helikopter szállításával lezárult a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik fontos szakasza. A H145-ösök közül 2023-ban egy lezuhant Horvátországban. Az Airbus H225M típus is Magyarországon van már, a második két gép 2023 novemberében érkezett Szolnokra.

Orbán Viktor kormányfő és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök bejelentése szerint a magyar légierő a meglévő tizennégy mellé négy új Gripent állít hadrendbe. Somkuti Bálint szerint a vadászgép-flotta mennyisége elég ahhoz, hogy a magyar biztonsági igényeket kiszolgálja, és a JAS 39 Gripenek modern típusnak számítanak, amelyek könnyű üzemeltethetőségükkel kiemelkednek.

Somkuti Bálint megjegyezte, hogy a további beszerzések a gazdaság teljesítőképességétől és a NATO elvárásaitól is függenek. A NATO-tagállamok közül Magyarország azon kevesek közé tartozik, amelyek teljesítik a GDP-arányos 2 százalékos védelmi kiadást. Konkrét információk egyelőre nincsenek újabb beszerzésekről, de ez nem jelenti azt, hogy a háttérben ne történhetnének előkészületek.