Madagaszkár külügyminiszterét fogadta Szijjártó Péter

A magyar és a madagaszkári külügyminiszter budapesti találkozóján kiemelték, hogy a két ország hasonló álláspontot képvisel a globális problémákban, és egyetértési megállapodást írtak alá.

Madagaszkár külügyminiszterének, Rasata Rafaravavitafikának látogatása történelmi jelentőségű, mivel ez az első alkalom, hogy a kelet-afrikai ország külügyminisztere Magyarországra látogat. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, a találkozón kiemelte, hogy a két ország jövőre ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját, ami lehetőséget ad a kapcsolatok további erősítésére.

Szijjártó Péter szerint, bár Magyarország és Madagaszkár földrajzilag távol esik egymástól, a világ legfontosabb kérdéseiben hasonló álláspontot képviselnek. Mindkét ország kiáll a béke mellett, és úgy vélik, hogy a fegyverszállítások növelik a háborúk időtartamát és földrajzi kiterjedését, továbbá emberáldozatokhoz és pusztításhoz vezetnek.

A külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy szorgalmazzák a fegyverszünetet és a béketárgyalásokat Ukrajnában, valamint támogatják a párbeszéd csatornáinak nyitva tartását és ellenzik a nemzetközi szervezetek átpolitizálását.

Szijjártó Péter hangsúlyozta a szuverenitás fontosságát, és azt, hogy az erősebb országoknak nem szabadna beavatkozniuk más államok belügyeibe. A kölcsönös tisztelet fontosságát is kiemelte, ellentétben a kioktatással és leckéztetéssel.

A magyar miniszter beszámolt arról is, hogy a magyar turisták száma növekszik Madagaszkáron, amelynek fejlődése miatt az ország átkerült a látogatható kategóriába. A két ország együttműködik a klímaváltozás elleni harcban is, a Hungary Helps program keretében eddig körülbelül 45 millió forinttal támogatták a madagaszkári erdősítési projekteket.

A gazdasági együttműködés erősítése érdekében döntöttek a mezőgazdasági tevékenységek, a szárazságtűrő növények és vetőmagok fejlesztése, valamint a vízgazdálkodás és a biztonságos vízellátás területén való együttműködés mellett. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem több közös kutatást és projektet indít a helyi partnerintézménnyel a fejlett magyar technológiák madagaszkári alkalmazása érdekében.

Szijjártó Péter kiemelte az ösztöndíjprogram jelentőségét is, amelynek keretében évente tíz madagaszkári diák tanulhat magyarországi egyetemeken.

A miniszter bejelentette, hogy a Madagaszkárt ért trópusi ciklonra tekintettel a magyar kormány ötmillió forintos gyorssegélyt nyújt az országnak, és készen áll a további együttműködésre az élet normalitásának helyreállítása érdekében.