Mágneses anomáliára bukkantak egy tó közepén

Az új-zélandi Roturai-tó mélyén a GNS Science kutatóintézet tudósai mágneses anomáliát fedeztek fel, ami új megvilágításba helyezi a tó geológiai jellemzőit.

A Rotoruai-tó Új-Zéland Északi-szigetén helyezkedik el, és körülbelül 240 ezer évvel ezelőtt jött létre egy ősi vulkán kitörése következtében, amelynek magmakamrája összeomlott, majd a víz fokozatosan feltöltötte a területet.

A GNS Science kutatói gravitációs, mágneses és hőáram-alapú méréseket végeztek a tó felszíne alatt, amelyek során egy 55 négyzetkilométeres területet térképeztek fel, ez a tó fenekének mintegy 68 százalékát foglalja magában. A mérések során egy finom mágneses anomáliát azonosítottak a tó közepén, amelyet a hidrotermális folyadék beszivárgása és a magnetit piritté való átalakulása okozhatott, mivel a piritnek nincs mágneses tulajdonsága.

A kutatás során egy aktív, víz alatti hidrotermikus rendszert is felfedeztek, amely Rotura város központjához közel, a tó déli részén helyezkedik el. A rendszer forró vizet és gázt bocsát ki, azonban a tó fenekén a víz hőmérséklete 14 Celsius-fok körüli, ami a tó méretének köszönhető, hiszen ez elegendő hideg vizet képes biztosítani az alulról érkező hő ellensúlyozására.

A tudósok szerint a mostani vizsgálatok segítségével pontosabb képet kaphatunk a hasonlóan képződött tavak geológiájáról.