Sydney-i bevásárlóközpontban történt lövöldözés és késelés

Sydney-ben, a Bondi csomópontnál fekvő Westfield bevásárlóközpontban egy férfi öt embert késelt halálra, és többeket megsebesített, köztük egy anyukát és kisbabáját is. Az események következtében az emberek az épületből menekültek, a rendőrség pedig megerősítette az eseményeket és nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy kerüljék el a környéket.

A bevásárlóközpontot kiürítették, és a közösségi médiában megjelent képek tanúsága szerint mentőautók és rendőrségi járművek is érkeztek a helyszínre. A The Guardian cikke szerint helyi idő szerint délután 4 óra körül értesítették a hatóságokat az incidensről. A hírek szerint a támadásban összesen hat halálos áldozat van, beleértve a támadót is, és több sérültet kórházba szállítottak, egyesek súlyos állapotban vannak. Az ausztrál rendőrség közleményben számolt be arról, hogy a támadót egy rendőrnő önvédelemből lelőtte. Az embereket továbbra is arra kérik, hogy kerüljék el a környéket.

A rendőrség közölte, hogy kritikus incidenst jelentettek be helyi idő szerint nem sokkal 16:00 óra – magyar idő szerint reggel nyolc óra – előtt, egy férfi lövöldözéséről, miután több késelésről számoltak be. Tömegek menekültek az épületből, a területet evakuálták, a közösségi médiában felvételek keringenek mentőkről és a rendőrségi járművekről a helyszínen.

A helyi média arról számolt be, hogy lövéseket lehetett hallani a Westfield bevásárlóközpontban, amely a Sydney-torony alatt található, Sydney központi üzleti negyedében. A rendőrség közölte, hogy a művelet folyamatban van, de további részleteket nem árult el. Az új-dél-walesi mentőszolgálat az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy egy férfit, akit támadónak hittek, a rendőrök lelőttek.

Anthony Cooke, az új-dél-wales-i állami helyettes rendőrfőnök az ügyben tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy egyelőre nem tudják, mi vezérelte a támadót. A férfi a bevásárlóközpontban sétált, majd elhagyta azt, végül visszatért, és akkor kezdett késelni. A rendőrség egyelőre semmilyen indítékot nem talált a támadásra. Egy riporter kérdésére, aki arra volt kíváncsi, kizárják-e a terrorista támadás lehetőségét, Cooke azt válaszolta: „Nem zárunk ki semmit.”

Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke együttérzését fejezte ki az áldozatok felé, és köszönetet mondott a rendőröknek és az egészségügyi dolgozóknak. Twitter-üzenetében így fogalmazott: "Tájékoztattak az AFP-től a Bondi Junction-nál történt szörnyű eseményekről. Tragikusan, több halálos áldozatról számoltak be, és minden ausztrál első gondolata az érintettekkel és szeretteikkel van." Az elkövetőről és a bevásárlóközpontban kitört pánikról készült képek is megjelentek a közösségi médiában.