Itt az engedély, hol az engedély: aggódhatnak a kismamák?

Az Index információi szerint egy külföldi cég engedély nélkül végezhet Magyarországon kismamák számára fontos vizsgálatokat, és a honlapján is felhívja a figyelmet, hogy tesztjeiért nem vállalnak garanciát. Az Egészséges Utódokért Alapítvány a hatósághoz fordult, az NNGYK pedig vizsgálatot folytat az ügyben.

Egy szlovén cég orvosi szolgáltatásnak látszó tevékenységet nyújt a magyar kismamáknak, ami problémák esetén az anyukák és nőgyógyászaik számára jelenthet komoly kockázatot. A magyar szabályozás szigorú követelményeket támaszt az egészségügyi szolgáltatókkal szemben, amelyek a baj esetére optimalizáltak. Az EU tiszteletben tartja a tagállamok egészségügyi szabályozási autonómiáját, így Magyarország saját kritériumrendszert alakíthat ki az egészségügyi szolgáltatások működtetéséhez.

A GenePlanet, egy szlovén cég, online kiértékelésű NIPT-tesztet (magzati DNS-teszt, anyai vérből) kínál, amelyet nem minősül orvosi diagnózisnak, és az eredmények pontosságáért nem vállalnak felelősséget. A cég honlapján azonban professzionális egészségügyi szolgáltatásnak tűnik az eljárás, és a teszt ára 150 ezer és 220 ezer forint között mozog.

A GenePlanet állítása szerint minden vonatkozó törvényt betartanak, de szakmai vélemények szerint a cég megpróbálhatta megkerülni a magyarországi engedély megszerzését. A magyarországi engedély megszerzéséhez szigorú szakmai, személyi és tárgyi feltételeket kell teljesíteni, amelyek fenntartása jelentős költségekkel járhat.

A magyarországi szolgáltatók, mint a Vascular Diagnostics Kft., New Era Genetics Kft., és az Istenhegyi Géndiagnosztika Labor Kft., mind rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, saját genetikai laboratóriummal, és betartják a jogszabályokat, valamint a szakmai ajánlásokat.

Az Egészséges Utódokért Alapítvány az NNGYK-hoz fordult a GenePlanet miatt, és a hatóság vizsgálódik az ügyben. Az alapítvány szerint a GenePlanet nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel, háttér genetikai laboratóriummal, illetve magyar telephellyel.

Az NNGYK a bejelentések alapján hatósági eljárás keretében vizsgálatot folytat, a GenePlanet pedig közleményben reagált, hangsúlyozva, hogy több mint 30 országban nyújtanak szolgáltatást a vonatkozó törvények betartásával, és ugyanazt a laboratóriumot használják, mint egyik magyarországi versenytársuk. A cég ISO 27001 tanúsítvánnyal rendelkezik, amely az adatvédelmi intézkedéseiket igazolja, és elkötelezettek az ügyfeleik személyes adatainak védelmében.