Északi simabálna került veszélybe

Kötélbe gabalyodott egy északi simabálna New England partjainak közelében, ami tovább rontja a súlyosan veszélyeztetett faj túlélési esélyeit.

A The Guardian szerint a bajba jutott állatot szerdán észlelték, mintegy 80 kilométerre Rhode Island egyik szigetétől. A parttól való távolság miatt a mentőszervezeteknek egyelőre nem sikerült segítséget nyújtaniuk neki, de folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és készen állnak beavatkozni, amint lehetőségük adódik rá.

Az északi simabálnák (Eubalaena glacialis) állománya mára drámai módon csökkent, a becslések szerint kevesebb mint 360 egyed él a világon. A fajt a hajóforgalom és a halászat is fenyegeti, amelyek tovább súlyosbítják a túlélési esélyeiket.

A szakértők aggodalmukat fejezték ki, mivel az idei évben több északi simabálna pusztulásáról is értesültek. A faj egyedszámának drasztikus csökkenése a múltban intenzív vadászatnak volt köszönhető, és bár már évtizedek óta védett státuszban élnek, a populáció nem mutat jelentős növekedést.