A kolumbiai nők a meggazdagodás reményében vállalnak munkát a smaragdbányákban

A Muzo smaragdtérség, amelyet a világ smaragdfővárosának is szoktak nevezni, Kolumbia középső, hegyes részén helyezkedik el. A bányák közül néhány legálisan, míg mások illegálisan működnek.

A helyi APNews riportjában Yaneth Forero, egy 52 éves, négygyermekes nő beszélt arról, hogy a Coscuez városka mellett található illegális bányában végzett munkájával éveken át havi 250 dollárnál (91 ezer forintnál) többet nem tudott keresni.

A coscuezi lelőhelyen nők és férfiak egyaránt dolgoznak, ahol a forró, fülledt járataiban elektromos és kézi szerszámokkal, valamint dinamitrudakkal fellazított kőzetet fejtik, majd kézikocsikon kihordják és átmossák a törmeléket.

A környéken nemrégiben egy nagy tisztaságú smaragdot találtak, amely 177 ezer dollárért (közel 61 millió forintért) kelt el, ami felkeltette a figyelmet.

A nők a munkalehetőségek hiánya és a meggazdagodás reménye miatt vállalják a nehéz fizikai munkát, amely hagyományosan férfiszakma. Ez a tendencia az elmúlt két évtizedben vált lassan általánossá, mivel korábban a férfiak a babonákra hivatkozva távol tartották a nőket a bányászattól. Azt hitték, ha nők lépnek a tárnákba, a drágakő elrejtőzik.

Forero, aki már körülbelül negyven évet töltött a bányák környékén, a nők távol tartását a tipikus macsó hozzáállásnak tulajdonítja.