Kína növekvő gazdasági ereje már Amerikáét veszélyezteti

Kína gazdasági teljesítménye évtizedeken át lenyűgözte a világot, és most úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokkal való összefeszülés elkerülhetetlen, bár annak módja még ismeretlen – véli Salát Gergely sinológus.

Kína gazdasági növekedése lassulása ellenére is figyelemre méltó, és sokan úgy vélik, hogy Peking gazdasági hatalomként már a csúcspontját érte el. Joe Biden amerikai elnök is megjegyezte, hogy sokan úgy gondolják, Kína felemelkedőben van, míg Amerika lemarad, de ő ezt fordítva látja. Kína számos kihívással néz szembe, mint például az ingatlanpiac visszaesése, az Egyesült Államok által bevezetett technológiai korlátozások, és a munkaképes korú népesség csökkenése.

Nicholas R. Lardy, a Peterson Institute for International Economics vezető munkatársa szerint azonban a kínai gazdaság ellenálló képességét alábecsülik, és Kína a következő években valószínűleg kétszer olyan gyorsan fog növekedni, mint az Egyesült Államok.

A kínai gazdasággal kapcsolatos tévhitek

Több tévhit is kering a kínai gazdaság potenciáljával kapcsolatban. Az egyik ilyen az, hogy Kína gazdasági növekedése megtorpant az amerikai gazdaság méretéhez képest. Valójában Kína GDP-je 2023-ra 20 százalékkal nagyobb, mint 2019-ben, míg az Egyesült Államoké csak 8 százalékkal nőtt. Az infláció alacsonyabb volt Kínában, mint az Egyesült Államokban, és a kínai központi bank alapkamatot csökkentette, míg az amerikai jegybank emelte a kamatlábakat, ami a jüan értékének csökkenését eredményezte.

Peking leheletét újból érezni fogja Washington a tarkóján

Az amerikai kamatlábak csökkenése a kínai kamatlábakhoz képest várhatóan tompítja a befektetői szándékot, hogy a jüant dollárban denominált eszközökre váltsák át. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a kínai árak emelkedni fognak, ami növeli a jüanban mért GDP-t. Kína dollárban mért nominális GDP-je valószínűleg egy évtizeden belül meg fogja haladni az Egyesült Államokét.

Tartós kínai recesszió? Ugyan már!

A kínai vállalatok növelték a hitelfelvételt és a beruházásokat, ami ellentmond a recesszióval kapcsolatos félelmeknek. Az ingatlanpiac esetleges összeomlása sem valósult meg, mivel a fejlesztők a már majdnem befejezett lakásprojektek befejezésére fordították a kiadásaikat.

Hszi Csin-ping miatt menekül a vállalkozói tőke?

A magánberuházások aránya az összes beruházáson belül csökkent, de ha az ingatlanokat nem vesszük figyelembe, a magánberuházások 2023-ban közel tíz százalékkal nőttek. A családi vállalkozások száma 2023-ban 23 millióval bővült, és összesen mintegy 300 millió embert foglalkoztatnak.

Hatalmasat megy a Xiaomi, a TikTok és BYD, így a kínai forradalom egyelőre elmarad

Salát Gergely sinológus szerint a nyugati sajtó gyakran a negatívumokra fókuszál, de a kínai gazdaság még évtizedekig felülmúlhatja az átlagos globális gazdasági növekedést. A Xiaomi, a TikTok és a BYD sikerei azt mutatják, hogy a magáncégek továbbra is virágoznak Kínában.

Republikánus héják helyére nem demokrata galambok érkeztek

Donald Trump és Joe Biden adminisztrációja is Kína-ellenes politikát folytatott, és a kereskedelmi háború a Biden-adminisztráció alatt is folytatódott. Salát Gergely szerint Washingtonnak és Pekingnek össze kell feszülnie, de ennek módját még nem tudjuk.

Valódi kihívás előtt áll a Nyugat

Nicholas R. Lardy szerint a kínai gazdaság problémáinak eltúlzása nem használ senkinek, és az Egyesült Államoknak nem szabad alábecsülnie Kína jelentőségét a világgazdaságban. Kína továbbra is jelentős gazdasági növekedést fog produkálni, és növelni fogja gazdasági lábnyomát, különösen Ázsiában.