Kétszintes ház úszott napokig a San Francisco-öböl vizén

Különös látványban volt részük azoknak, akik a múlt hétvégén és az azt követő napokban a San Francisco-öböl környékén jártak, ugyanis egy komplett, kétszintes ház ringatózott a vízen.

Április 7-én egy rejtélyes, kétszintes lakóház bukkant fel a San Francisco-öböl vizén, ami sokakban felvetette a kérdést, hogy mit kereshet egy ház a hullámok hátán. A találgatások napokig tartottak, míg végül fény derült a ház titokzatos útjának okára: a ház éppen költözött.

A helyi lakosok számára nem ismeretlen jelenség lehetett, hiszen Redwood City kikötőjében korábban több mint száz ember élt tutajokra épült házakban. Azonban az önkormányzat 2015-ben elkezdte kilakoltatni őket, a környéken élők által indított perek nyomán.

A kétszintes ház tulajdonosa, Phil Hott a partiőrség felügyelete mellett vállalkozott arra, hogy úsztassa el otthonát új helyére, a sausalitoi Commodore Kikötőbe. Az átköltöztetést egy éjszakásra tervezték, de előre nem látható nehézségek miatt a folyamat sokkal hosszabb időt vett igénybe. A fából készült, könnyű szerkezetes lakóépületet először múlt vasárnap látták a vízen úszni, majd az azt követő napokban az öböl különböző pontjain tűnt fel.

Az amerikai parti őrség tájékoztatása szerint egy úszóházról van szó, amelynek átadását ők maguk is figyelemmel kísérték. A ház volt az utolsó előtti lakóhajó, amely elhagyta a Redwood City-i kikötőt. Az úszóház kedden érkezett meg új otthonába, a sausalitói Commodore Marina kikötőbe. A ház útja több órával tovább tartott a vártnál, mivel egy kanyargós csatornán haladt felfelé, így a dagályra és a szélre is kiemelt figyelmet kellett fordítani, nehogy partra sodorja a lakóhajó.