Két évig élt egy parazita egy nő szemében

Egy 28 éves kongói nő szemében két éven át élt egy olyan parazita, amely hüllőkről jut át az emberre, és a szennyezett krokodilhús lehetett a fertőzés forrása, ami az orvosi szakirodalomban egyedülálló esetnek számít.

Az esetről a JAMA Ophthalmology szaklapban számoltak be orvosok, akik egy ritka ocular pentastomiasis nevű fertőzést írtak le, melyet a féregatka okoz, és amely általában kígyókban rakja le petéit. A parazita egy nő bal szemének kötőhártyája alá fészkelte be magát, ahol két évig növekedett.

A kongói nőnek a szeme sarkában lévő csomón kívül nem voltak más tünetei. A vizsgálat során az orvosok megállapították, hogy a csomó mozgásra képes, ezért műtéti úton eltávolították, és a lárvát elemezve azonosították, hogy az Armillifer grandis nevű fajhoz tartozik.

Az Armillifer paraziták életciklusuk során kígyókat használnak gazdatestként, petéiket pedig különböző viperák és pitonok légzőszervébe helyezik el. A peték a kígyók száján vagy emésztőrendszerén keresztül kerülnek a környezetbe, ahol rágcsálók vagy más kisemlősök felveszik őket, amelyeket a kígyók elfogyasztanak, így a parazita életciklusa befejeződik.

Emberi fertőzés akkor következhet be, ha a parazita petéivel szennyezett ételt vagy vizet fogyasztanak, vagy ha fertőzött kígyók nem megfelelően átsütött húsát eszik. A kongói nő azonban állítása szerint soha nem evett kígyóhúst, és nem is érintkezett kígyókkal, viszont rendszeresen fogyasztott krokodilhúst.

Az orvosok szerint ez az első eset, amikor Armillifer szemfertőzésről számoltak be olyan egyénnél, aki krokodilhúst fogyasztott, és felvetik annak lehetőségét, hogy a fertőzés a parazita petéket tartalmazó krokodilhús fogyasztásakor történhetett.

Az emberi fertőzések ritkák, és gyakran a belső szerveket érintik, tünetek nélkül maradva, ezért gyakran csak más okból végzett műtétek során derülnek ki. Néha azonban súlyos szövődményeket, mint szervperforáció, erős immunreakciók vagy akár halál is előidézhetnek.