Joe Biden hirtelen visszatért Washingtonba az Irán-Izrael feszültség miatt

Az amerikai elnök, Joe Biden szombaton váratlanul megszakította delaware-i útját, hogy összehívja nemzetbiztonsági csapatát a közel-keleti helyzet megvitatására.

Joe Biden amerikai elnök a tervezettnél korábban tért vissza Washingtonba, hogy egyeztessen nemzetbiztonsági csapatával a közel-keleti helyzetről – számolt be a Reuters. Az elnök a hétvégi delaware-i útját azért szakította meg, mivel a helyzet Irán és Izrael között egyre fokozódik.

Biden egy nappal korábban még arról beszélt, hogy „inkább előbb, mint utóbb” számít egy Izrael elleni iráni támadásra. Irán korábban egyértelműen jelezte, hogy nem fogja annyiban hagyni az iráni nagykövetség damaszkuszi épületét múlt héten ért izraeli támadást, amelyben meghalt Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka.

Az amerikai elnök pénteken kijelentette, hogy Amerika elkötelezett Izrael védelme mellett és Irán nem fog sikerrel járni. Eközben Izrael szombaton az iráni támadás veszélye miatt lemondta a peszáchi ünnepre tervezett iskolai kirándulásokat és ifjúsági programokat, valamint teljes készültségbe helyezte a fegyveres erőket, több tucat harci repülőgépet állítva hadrendbe. A hadsereg fő szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy egy televíziós tájékoztató keretében hozta nyilvánosságra az információt, miszerint jelentős légi erőt mobilizáltak, reagálva a potenciális fenyegetésre.

Az izraeli belügyi parancsnokság megváltoztatta védelmi irányelveit, megtiltotta az oktatási tevékenységeket az egész országban, és 1000 főre korlátozta a szabadtéri gyülekezéseket. A védelmi miniszter, Yoav Gallant hangsúlyozta, hogy az izraelieknek minden olyan utasítást figyelembe kell venniük, amelyet a hadsereg belügyi parancsnoksága adhat ki, amely felelős a beérkező rakéták és más légi fenyegetések feltérképezéséért.

Az Egyesült Államok tisztviselői a CNN-nek nyilatkozva elmondták, hogy arra számítanak, hogy Irán több célpontot is támad majd Izraelben és a térségben, és ha így lesz, akkor a helyi amerikai erők is segíthetnek a támadás kivédésében. A Pentagon közölte, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter „sürgős regionális fenyegetésekről” és az Egyesült Államok „rendíthetetlen támogatásáról” tárgyaltak.

Az izraeli helyzet tovább bonyolódott, miután péntek este a Hezbollah 40 rakétát lőtt ki Izraelre, amelyet az izraeliek meg is toroltak, és az Iszlám Forradalmi Gárda elfoglalt egy portugál zászló alatt hajózó, de Izraelhez kötődő teherhajót és annak 25 fős legénységét.

(Borítókép: Irániak részt vesznek az Iszlám Forradalmi Gárda hét tagjának temetési menetén, akiket egy szíriai csapásban öltek meg, amelyért Irán Izraelt okolja Teheránban 2024. április 5-én. Fotó: Atta Kenare / AFP)