Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter látogatásának elhalasztása

Elhalasztja vasárnapra tervezett ausztriai és magyarországi látogatását Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter az országa elleni esetleges iráni megtorló csapás miatt.

A látogatás során Katz Karl Nehammer osztrák kancellárral és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel találkozott volna, azonban a külügyminiszter hivatala szombat este bejelentette, hogy a látogatást további értesítésig elhalasztják.

Ez a döntés nem jött váratlanul, tekintettel arra, hogy az izraeli haderő teljes készültségben van az Irán felől érkező fenyegetések miatt. Emellett az Egyesült Államok és Izrael vezetése a hírek szerint szoros kapcsolatban áll egymással a helyzet kezelése érdekében. Az izraeli haderő szerint órákba is telhet, amíg a drónok elérik Izrael területét, ami további bizonytalanságot okoz a régióban.

A tegnapi események fényében, amikor Irán nyíltan megtámadta Izraelt, az izraeli hadsereg szerint 300 drónt, ballisztikus- és cirkálórakétát indítottak a zsidó állam területe ellen. Az izraeli haderő (IDF) rendkívül magas, 99,99%-os hatékonysággal hárította el a támadást, és csak egyetlen rakéta talált be egy katonai bázis területén.

Az IDF hivatalos Twitter-oldalán videós összesítést tett közzé az elfogott rakétákról. A felvételek között szerepel két Grad rakéta-sorozatvető indítása is, amely valószínűleg nem a mostani támadás során készült, de a többi felvétel autentikusnak tűnik.

Israelis reality in the last hours: pic.twitter.com/VXeHM8WqJi — Israel (Defense) April 14, 2024

Izrael megtorlásra készül, és valószínűleg Irán területére fog csapást mérni, jó eséllyel nagyobb hatékonyság mellett. A Hezbollah is részt vett a tegnapi, Izrael elleni támadásban, és az izraeli légierő válaszul több, a libanoni terrorszervezethez köthető célpontot is lebombázott ma hajnalban. Az izraeli légierő gépei Libanon déli részét bombázták, több épületet is leromboltak Dzsaba községben, amelyek az al-Hadzs Radvan erőkhöz tartoztak, a Hezbollah elitegységéhez.

מטוסי קרב תקפו לפני זמן קצר במחנה השייך לכוח רדואן, מספר מבנים במרחב הכפר ג׳בע שבדרום לבנון.מוקדם יותר הלילה מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור חיזבאללה במרחבים אל-חיאם וכפר כילא pic.twitter.com/dlMSOrqR38 — צבא (ההגנה) April 14, 2024

Ahogy Irán Izrael területét támadta, úgy a Hezbollah is rakétákat lőtt ki a zsidó államra, de halálos áldozatokról egyik esetben sincs hír. Izraeli tisztviselők szerint további megtorlás készül, és jó esély van rá, hogy Irán saját területét is éri majd támadás.

Itamir Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter a közösségi médián keresztül dicsérte meg az izraeli haderő "lenyűgöző" munkáját, és úgy nyilatkozott, hogy itt az ideje egy "elsöprő" csapásnak Iránra. Bár Ben-Gvir posztja nem tekinthető hivatalos megerősítésnek a megtorlásról, hiszen a miniszter nincs döntéshozói szerepben ebben a kérdésben, több lap is írt arról, hogy várható lesz ellentámadás, de egyelőre ezt még a kormány és a hadsereg hivatalos kapacitásban nem erősítette meg.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hajnalban egy háborús beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy Izrael felkészült az Iránból érkező közvetlen támadás lehetőségére, és védelmi rendszereiket bevetették minden forgatókönyvre felkészülve. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Izrael állama, az IDF és a lakosság erős, és megvédik magukat minden fenyegetéstől hidegvérrel és elszántsággal. A kormányfő arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak nyugodtak és engedelmeskedjenek az IDF Belügyi Parancsnoksága által kiadott utasításoknak, és biztosította őket, hogy együtt legyőzik minden ellenségüket.

Joáv Gallanit izraeli védelmi miniszter videóüzenetében megerősítette, hogy sikeresen megállították az iráni támadást, és az október 7. óta zajló izraeli hadműveletek folytatódni fognak. Gallanit megköszönte az Egyesült Államok és más külföldi partnerek segítségét a támadás kivédésében, és hangsúlyozta, hogy Irán egy terrorista állam, amely távolról támadja Izraelt és próbálja aktivizálni minden proxiját.