Izraelre fenyegető csapások várhatóak Iránból

Izrael közvetlen támadásra számít Irán részéről, mely a déli vagy északi területeket érintheti. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint Irán a damaszkuszi nagykövetség elleni támadásért akar bosszút állni. A Gázai övezetben folytatódik a konfliktus, ahol az izraeli légierő több iszlamista fegyverest likvidált.

Az izraeli csapatok többségét kivonták a Gázai övezetből, de a maradék erők légicsapásokat és mesterlövészeket vetettek be a fenyegetést jelentő fegyveresek ellen. A kivonás egyik oka egy segélyszállítmány elleni légicsapás volt, melynek következtében több nyugati és amerikai állampolgár vesztette életét, ami nemzetközi nyomást gyakorolt Izraelre.

A Hamász elleni harcban a palesztin oldalon már 35 ezer halott van, és a konfliktusnak számos civil áldozata van, köztük sok gyermek. A nemzetközi közösség, beleértve az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Németországot is, felháborodott a helyzet miatt. A Hamász továbbra is élő pajzsként használja a civileket.

A Gázai övezetben a Hamász harcosai gerillaakciókat hajtanak végre, és az izraeli erők ismételt műveleteket hajtanak végre a területen. Az IDF egy dandárt hagyott az övezet déli részén, hogy záróvonalat képezzen, és a segélyszállítmányok bejutását is meg kell szervezni.

Kaiser Ferenc szerint Izraelnek kevés az esélye, hogy teljes mértékben felszámolja a Hamászt, és ha mégis sikerül, egy új, hasonló szervezet jelenhet meg a romjain. A konfliktus miatt a gyűlölet csak fokozódik, és a palesztinok között sokan válhatnak potenciális öngyilkos merénylővé.

A Gázai háború lezárásának esélyeit Kaiser Ferenc szerint nehéz megjósolni, mivel a konfliktus egy több mint 100 éves gyűlöletspirálra épül. Izraelnek valakivel meg kell egyeznie, de kérdéses, hogy kivel, ha a Hamászt felszámolják.

Az iráni válaszra való felkészülés érdekében Michael Kurilla amerikai tábornok, a CENTCOM parancsnoka tárgyalt az izraeli védelmi vezetőkkel. Az iráni konzulátus elleni damaszkuszi légicsapásban két iráni tábornok vesztette életét, és Irán válaszcsapásokat indíthat Izrael ellen. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz Izrael biztonságának védelme érdekében, és arra szólította fel Iránt, hogy ne lépje meg azt, amit tervezett.

Az IDF és a Moszad jóváhagyta az Irán elleni támadás terveit, és az amerikai hírszerzés szerint Izrael területe ellen irányulhat a csapás. Kaiser Ferenc szerint Iránnak nehéz lesz csapást mérni Izraelre, mivel az ország jelentős rakétavédelmi rendszerrel rendelkezik.

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin telefonon beszélt Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel, és hangsúlyozta az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme mellett. Ugyanakkor bírálta Izraelt, mert nem értesítette előre a damaszkuszi támadásról.

Kaiser Ferenc szerint egy esetleges iráni támadás után Izrael válaszolna, és egy újabb erőszakspirál kezdődne, de az amerikai álláspont biztonsági garanciákat ad Izraelnek.

Az Amerikai Egyesült Államok szakértői egy több száz drónból és rakétából álló csapássorozattól tartanak, amely bármelyik pillanatban bekövetkezhet. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint csapataik felkészültek a védekezésre és a támadásra egyaránt, az USA pedig hadrendbe állította a hadihajóit. Az Egyesült Államok egy beutazási figyelmeztetést is kiadott Izraelre Irán küszöbön álló támadása miatt. A CBS News információi szerint Izrael felkészült a legrosszabb forgatókönyvre, és amerikai tisztviselők szerint Irán gyakorlatilag bármelyik pillanatban közvetlen támadást intézhet Izrael ellen. A megtorlás magában foglalhatja mind az iráni erők, mind a térségben működő proxi-szervezetek által végre hajtott támadásokat. Joe Biden amerikai elnök szerint a támadás „inkább előbb, mintsem később” fog bekövetkezni. Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztette Izraelben tartózkodó polgárait, hogy ne utazzanak az izraeli Vaskupola rakétaelhárító légvédelmi rendszer védelmén kívül álló régiókba. Sima Shine, a Moszad egykori munkatársa szerint a totális háborútól valószínűleg mindkét oldalon, Izraelben és Iránban is ugyanúgy tartanak. Az Amerikai Egyesült Államok hadihajókat vezényelt a térségbe Izrael és a térségben állomásozó amerikai erők védelmére.

A Hezbollah súlyos rakétatámadást indított az észak-izraeli Galilea felé, amelyre Izrael válaszul csapást mért a Hezbollah egyik bázisára a dél-libanoni Rihan térségében. Az IDF szerint a megtámadott tábor több épületet és egy katonai állást is magában foglalt. A támadás előzménye volt, hogy a Hezbollah több mint 40 rakétát lőtt ki Dél-Libanonból Észak-Izraelre. Az Amerikai Egyesült Államok légvédelmi támogatást adhat Izraelnek esetleges iráni válaszcsapásokkal szemben. Az izraeli hadsereg jelentése szerint az amerikai és izraeli tisztviselők az elmúlt néhány napban kapcsolatba léptek egymással, miközben az április 1-i damaszkuszi légicsapás miatt Teherán lehetséges válaszára készülnek. Az Izraelnek tulajdonított, az iráni konzulátus épületét sújtó damaszkuszi légicsapásban életét vesztette két iráni tábornok, és az iráni Iszlám Forradalmi Gárda több más tisztje. A Bloomberg szerint Irán nagy pontosságú rakétákkal és drónokkal indíthat csapásokat izraeli katonai és kormányzati létesítmények ellen.

Joe Biden amerikai elnök pénteki sajtótájékoztatóján ismét megerősítette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael védelme iránt, és arra szólította fel Iránt, hogy ne lépje meg azt, amit tervezett. Az amerikai Védelmi Minisztérium további katonai eszközöket irányított a közel-keleti régióban állomásozó egységeihez erősítésként. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora szerint az amerikai adminisztráció hírszerzési forrásai is megerősítik, hogy az Irán által jelentett fenyegetés hiteles és valós veszély Izrael számára. Az iráni vezetők nyilvánosan is megfogalmazták Izrael elleni szándékukat, és Irán vezetője, Ali Hamenei ajatollah azt mondta, hogy a Damaszkuszban végrehajtott izraeli támadás egyenértékű egy Irán elleni támadással, és megígérte, hogy a "gonosz rezsimet meg fogják büntetni". Az iráni konzulátus épülete elleni április 1-jei támadásban tizenhárom ember halt meg, köztük magas rangú iráni katonai vezetők. Az iráni külügyminiszter szerint az agresszió megsértett minden diplomáciai normát és nemzetközi szerződést, és válaszuk a mostani támadással „megegyező mértékű és keménységű” lesz. Joe Biden azonban egyre többször bírálja Benjamin Netanjahu háborús politikáját, és tűzszünetre szólít fel, hogy az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok biztonságosan bejussanak a Gázai övezetbe.

Hollandia elővigyázatosságból bezárja teheráni nagykövetségét a növekvő feszültség miatt, és vasárnap dönt arról, hogy a nagykövetség hétfőn újra kinyit-e. Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy a támadás Izrael ellen inkább előbb, mint utóbb megindul, és azt követelte Irántól, hogy ne tegye ezt meg.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) tagjai elfoglaltak egy portugál zászló alatt közlekedő, izraeli kötődésű konténerszállító hajót a Hormuzi-szorosnál. A támadást a közel-keleti védelmi tisztviselők Iránnak tulajdonítják, és a hajó valószínűleg a Zodiac Maritime egyik konténerszállító hajója, amely az izraeli milliárdos, Eyal Ofer Zodiac csoportjának része. Az IRGC kommandósai helikopterről ereszkedtek le a hajóra, és a legénység egy tagjának hangja hallható a felvételen, amint arra figyelmezteti társait, hogy ne jöjjenek ki. Az incidens tovább fokozza a térségben uralkodó feszültséget, és Európában is bezártak egy teheráni nagykövetséget Irán válaszcsapásától tartva.