Izraeli telepesek támadása Ciszjordániában

Izraeli telepesek támadtak meg egy falut Ciszjordániában, a Rámalláhtól keletre fekvő Al-Mughayyirt, miután egy 14 éves fiú eltűnt a közelben.

A támadás során a telepesek kövekkel dobálták meg a helyieket, házakat és autókat gyújtottak fel. Az incidensben egy 26 éves helyi férfi életét vesztette, és 25 személy megsérült. A haláleset körülményei egyelőre tisztázatlanok, nem ismert, hogy a katonák vagy a telepesek lövedékei okozták-e a tragédiát.

A falu tanácsának vezetője, Amin Abu-Alia szerint a támadók száma 1000-1200 fő között volt, akik a falut dél körül rohamozták meg, és lezárták a környék összes útját. A CNN többszáz, míg a BBC több tucat telepesről számolt be.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) beavatkozása során tűzharc alakult ki a telepesek, a palesztin falubeliek és az IDF között. Az IDF szerint az erőszakos zavargásokat követően sikerült feloszlatniuk a tömeget, és jelenleg nincsenek izraeli civilek a településen.

A Palesztin Vörös Félhold tájékoztatása alapján 11 mentőautó érkezett a helyszínre, és több embert lőtt sebekkel láttak el.

A péntek reggel eltűnt Benjamin Ahimeir keresése továbbra is folyamatban van. A fiú birkákat legeltetni indult, de az állatok nélküle tértek vissza. Az IDF szóvivője elmondta, hogy az eltűnt fiú felkutatására légi és szárazföldi erőket, valamint különleges egységeket is bevetettek.

A térségben fokozódó feszültség érzékelhető, miután az iráni Forradalmi Gárda Haditengerészete (IRGC) lefoglalt egy Izraelhez köthető konténerszállító hajót a Hormuzi-szoros közelében. Az IRNA iráni állami hírügynökség jelentése szerint a portugál zászló alatt közlekedő MSC Aries nevű hajót, amelyet az Eyal Ofer izraeli üzletemberhez kötődő Zodiac Maritime nevű cég kezeli, „visszairányítják az iráni felségvizekre”. Ez az esemény tovább növeli a térségben uralkodó riadókészültséget, amelyet az Irán által támogatott jemeni huszi lázadók hajókat célzó támadásai és az izraeli légicsapások is fokoznak.