Izraelhez köthető konténerszállító hajót foglalt el az Iszlám Forradalmi Gárda

Az Iszlám Forradalmi Gárda egy Izraelhez köthető konténerszállító hajót, az MSC Aries-t foglalt el a Hormuzi-szoros közelében, ami tovább fokozza a közel-keleti feszültségeket, különösen miután Izrael iráni félkatonai vezetőket ölt meg Szíriában - jelentette a Politico.

Az iráni állami média és az AP hírügynökség szerint a lefoglalt hajó portugál zászló alatt közlekedett és 25 fős legénységet szállított. A hajót helikopterről érkező kommandósok szállták meg, majd Irán felé terelték. Az AP információi szerint az MSC Aries hajó tulajdonosa az izraeli milliárdos, Eyal Ofer cége, a Zodiac Maritime, amely megerősítette, hogy az iráni kommandósok felszálltak a hajóra, és azt eltérítették az útvonaláról.

Az esemény a közel-keleti térségben kialakult feszültség kulcsfontosságú pillanatában történt. Várakozások szerint Irán megtorlást tervezett Izrael ellen azután, hogy izraeli erők iráni félkatonai vezetőket öltek meg Szíriában. Az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeztek meggyőzni Iránt arról, hogy tartózkodjon a tömeges támadástól, figyelmeztetve arra, hogy egy ilyen lépés súlyosabb regionális konfliktushoz vezethet.

Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők képviselője videós nyilatkozatban reagált az eseményre. Hagari hangsúlyozta, hogy Izrael kész védekezni további iráni agresszióval szemben és válaszlépésekre is felkészült. Joe Biden amerikai elnök is megszólalt az ügyben, hangsúlyozva az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme mellett és figyelmeztette Iránt a további provokációk mellőzésére, valamint a nyilvánosságra került amerikai hírszerzési jelentésekkel egybecsengően arra figyelmeztetett, hogy Irán támadásra készül Izrael ellen.

Az AP hírügynökség birtokába jutott egy videófelvétel, amin az látszik, amint az iráni támadók helikopterekről ereszkednek le a portugál felségjelzés alatt közlekedő hajón felpakolt konténerekre. A videón látszik, helikopterrel érkeztek a kommandósok.

Az Izraelnek tulajdonított, az iráni konzulátus épületét sújtó damaszkuszi légicsapásban életét vesztette két iráni tábornok, és az iráni Iszlám Forradalmi Gárda több más tisztje. Irán megtorlást ígért. A Bloomberg szerint Irán nagy pontosságú rakétákkal és drónokkal indíthat csapásokat izraeli katonai és kormányzati létesítmények ellen, miután Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője megismételte fenyegetését, miszerint Izraelt meg kell büntetni.

Ezzel párhuzamosan Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz Izrael biztonságának védelme érdekében.