Irán dróntámadást indított Izrael ellen

Irán több tucat drónt és rakétákat indított Izrael területe ellen, amelyek órák múlva érhetik el a zsidó állam légterét.

Az Axios hírportál számolt be először a drónindításról, amit később Daniel Hagari tengernagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője is hivatalosan megerősített. Hagari szerint az iráni drónok, amelyek között öngyilkos drónok is vannak, várhatóan helyi idő szerint hajnali kettő órakor érik el az izraeli légteret. Az IDF a légvédelem és légierő legmagasabb készültségét rendelte el, hogy megpróbálják elfogni a repülő eszközöket, mielőtt azok elérnék a célterületet. Emellett az ország egész területén zavarják a GPS-es rendszereket, de egyelőre nem ismert, hogy Irán pontosan mit vett célba.

A drónindítást az Egyesült Államokban észlelték először, és onnan indult a tájékoztatás. Jelenleg nincsenek információk arról, hogy cirkálórakéták vagy ballisztikus rakéták is megindultak volna. Hagari a rendkívüli bejelentésében elmondta, a légierő követi a drónokat és rakétákat, és azt is hozzátette, hogy problémák lehetnek a GPS-alapú szolgáltatásokkal, miközben dolgoznak a csapások elhárításán. A légi szirénák csak akkor fognak megszólalni, ha a drónok és rakéták átlépik az izraeli határt, akkor is csak a releváns helyszíneken. A hadsereg hivatalos tájékoztatása szerint riadókészültségben vannak.

A konfliktus Irán és Izrael között azután éleződött ki, hogy a múlt héten légicsapás mért egy iráni diplomáciai létesítményre Szíriában. Teherán és Damaszkusz is Izraelt tette felelőssé a csapás miatt. Az április elsejei támadásban 13-an haltak meg, köztük három magas rangú iráni katonai vezető. Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen is. A támadás válaszcsapás iráni részről azután, hogy célzott izraeli légicsapásban meghalt az Iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka Szíriában. Joe Biden amerikai elnök szombaton annyit üzent Iránnak: "Ne!". Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök azt mondta, Izrael védelmi rendszerét működésbe helyezték, a fegyveres erők készen állnak.

Az izraeli közlekedési minisztérium bejelentette, hogy helyi idő szerint éjfél után fél órával lezárják Izrael légterét a belföldi és a nemzetközi járatok elől. A biztonságiak becslése szerint az első, Sahid-136 kamikaze drónok helyi idő szerint hajnali 2 körül érnek Izraelbe. A 12-es kereskedelmi televízió értesülése szerint robotrepülőgépeket, valamint drónok második hullámát is elindítottak Izrael irányába. A védelmi szervek attól tartanak, hogy mintegy két óra utazási idejű robotrepülőgépeket és 12 perc alatt Izraelbe érő ballisztikus rakétákat is útnak indítanak olyan ütemezésben, hogy egyszerre érjék el Izrael légterét.

Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy „drónok és rakéták tucatjait” indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadást Izrael „legutóbbi bűnei” miatt indították, válaszként egyebek mellett arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen. Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az X közösségi oldalon közzétett üzenetében – egy néhány nappal ezelőtti beszédét felidézve – azt írta: „a gonosz rezsim elnyeri büntetését”.

Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatást adott a magyar állampolgároknak, kérve az esetlegesen bajba kerülőket, hogy a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek. Iránban a +98 912 687 6005, míg Izraelben a +972 58-6297948 telefonszámot lehet hívni. A térségben tartózkodó, oda utazni kívánó, vagy onnan elutazást tervező magyarokat tájékoztatta, hogy Jordánia légtere zárva van, és hamarosan lezárják az izraeli légteret is.

A konfliktus újabb fejleményeként Irán figyelmeztette Jordániát, hogy amennyiben Izraelt támogató lépéseket tesz, az ország lehet a "következő célpont". Egy katonai forrás a Fars félhivatalos hírügynökséggel közölte, hogy szorosan figyelemmel kísérik Jordánia mozdulatait, és ha részt vesznek bármilyen esetleges akcióban Izrael támogatására, ők lesznek a következő célpont. Mohammad Reza Astiani iráni védelmi miniszter szombat éjjel figyelmeztetett, hogy Teherán kemény választ ad minden országnak, amely "megnyitja a légterét vagy a területét Irán elleni izraeli támadásokhoz".

Irán körülbelül 200 drónt, rakétát lőtt ki Izrael területére az éjjel, a legtöbbet még az előtt lelőtték, hogy elérte volna a zsidó állam légterét – jelenti az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője. A támadás nagy részét elhárította az izraeli haderő azelőtt, hogy a fegyverek beértek volna a légtérbe, a maradékot ezután szedték le. Nincs hír arról, hogy akár egyetlen drón, rakéta célt ért volna. Egyetlen sérültről tudni, egy hétéves kislányt egy lelőtt rakéta becsapódott repeszei sértettek meg. Kórházba szállították, súlyos állapotban. Izrael ellentámadásra készül.