Homokba rajzolt segélyjelzés mentette meg a hajótörötteket

Március végén három mikronéz férfi indult el hatméteres csónakjával halászni a tengerre Pikelot szigetének környékén, de egy váratlan nagyobb hullám elsodorta őket, és a csónak motorja is felmondta a szolgálatot.

A férfiak kénytelenek voltak a homokba vontatni a csónakot, és mire kikászálódtak a lakatlan atollra, rádiójuk lemerült, mielőtt még segítséget tudtak volna hívni. A mintegy 17 hektáros, pálmafákkal borított szigeten hatalmas pálmaágakat, pálmaleveleket vagdosva kirakták angolul a HELP szót, és vártak a jó szerencsére.

Több mint egy hétig a kókuszdió húsán éltek és a szigeten lévő egyetlen édesvizű forrásból ittak, ami a szigetvilágban élők előtt ismert volt. A kókuszdió egy teljes értékű, kalóriadús étel, ami vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és egy közepes méretű kókuszdió nagyjából 40 dkg ehető húst és 30-150 ml iható vizet tartalmaz.

Beindult a keresés

Április 6-án egyikük rokona értesítette Guam szigetén az amerikai haditengerészet mentőközpontját az eltűnésükről. A parti őrség egy nap múlva jelentette, hogy az amerikai hadsereg Japánból, Okinawáról felszállt felderítő gépe kiszúrta a homokba fektetett pálmalevelekből kirakott HELP feliratot. Az amerikai hadnagy, Chelsea Garcia szerint a kirakott segélyjelzés döntő fontosságú volt a férfiak megtalálásában az átfésülendő 150 ezer négyzetkilométernyi területen.

Azonnal túlélő csomagokat dobtak le a gépről, amelyek víz, élelem és felszerelés mellett rádiókat is tartalmaztak, és jelentették a férfiak pontos koordinátáit a guami mentőközpontnak. Másnap hajnalban már Hawaii-ról indult a parti őrség egyik gépe az atollhoz és rádiót dobott le a hajótörötteknek. A férfiak megerősítették, hogy jól vannak, és szeretnének visszatérni Polowatra.

Újabb csavar a mentőakcióban

Április 9-én a parti őrség Oliver Henry nevű mentőhajója megérkezett Pikelothoz, és motorcsónak indult a szigetre a férfiakért. Elsőként Eugene Halishlius tengerészaltiszt lépett a homokos strandra, aki a helyi nyelven köszöntötte őket, és kiderült, hogy rokonok.

A szigeten nem először hajtottak végre mentőakciót; 2020-ban három férfi hasonló helyzetbe került, akik az S.O.S. betűit rajzolták a homokba. Ezt a guami amerikai légi bázisra tartó egyik üzemanyagtöltő repülőgép személyzete szúrta ki, és az ausztrál haditengerészet segítségét kérték a férfiak megmentésére.

Az Amerikai Parti Őrség mikronéziai részlegének sajtósa szerint a hasonló események ismétlődése csak véletlen egybeesés, de elismerte, hogy a Mikronéziában élők gyakran keresik fel a különböző szigeteket, és bár nagy gyakorlatuk van a szigetközi hajózásban, néha nem minden úgy sikerül, ahogyan azt előre eltervezték.

(Borítókép: U.S. Coast Guard Forces Micronesia)