A korrupcióval vádolt norvég sportvezető börtönbüntetését hirdették ki

Egy norvég bíróság három év börtönbüntetést szabott ki Anders Bessebergre, a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) volt vezetőjére korrupciós ügyek miatt.

Anders Besseberg, aki 26 éven át töltötte be az IBU elnöki posztját, 2018-ban mondott le a korrupciós vádak nyomán, miután házkutatást tartottak a szövetségben. A Besseberg-ügy közel 6 évig húzódott, és a Norvégia gazdasági és környezetvédelmi bűncselekményekkel foglalkozó ügyészsége, az Ökokrim vádiratában luxusórák, vadászkirándulások, prostituáltak elfogadását és egy lízingelt BMW-t is rótták fel neki. Az ügy középpontjában az orosz sport és a dopping kérdése állt, ahol Besseberg állítólag az orosz érdekeket szolgálta döntéseivel és befolyásolta a szövetség doppingellenes munkáját, mindezt 10 éven keresztül, 2009 és 2018 között.

A januárban kezdődött tárgyalássorozat a múlt pénteken ért véget, ahol Besseberget akár 10 év börtönre is ítélhették volna. Az ügyészség 3 év 7 hónap börtönbüntetést indítványozott, de a buskerudi tartományi bíróság végül három év börtönbüntetést szabott ki rá. A büntetés részeként 1,41 millió norvég korona (körülbelül 130 ezer dollár) elkobzását is elrendelték.

A bíróság ítélete szerint „nincs kétsége afelől, hogy Besseberg szóban és tettben is Oroszország javára járt el”. A 78 éves norvég férfi csendben hallgatta az ítélet felolvasását, és az ítélettel kapcsolatban csalódottságát és meglepetését fejezte ki. Besseberg tagadta a vádakat, és ügyvédje, Mikkel Toft Giemse kifejtette, hogy nem értenek egyet az ítélettel, és csodálkoznak azon, hogy a bíróság egyáltalán nem hitelt adott Bessebergnek, és csak az őt terhelő bizonyítékokat vették figyelembe. Besseberg közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.