A TikTok az új politikai csatorna Európában?

A TikTok népszerűsége rohamosan nő az európai politikusok körében, annak ellenére, hogy az alkalmazás biztonsága több kérdést is felvet.

A Reuters szerint egyre több politikai személyiség fedezte fel a platformot, mint például Simon Harris, Írország miniszterelnök-jelöltje, aki a TikTokot arra használja, hogy bemutassa politikai pályafutását. Emmanuel Macron francia elnök már 2020 óta tagja a közösségnek, és mára több mint 4 millió követőt gyűjtött össze.

Nemrégiben Olaf Scholz német kancellár is csatlakozott a platformhoz, ahol kijelentette, hogy nem tervez táncolni a videóiban, ami érdekes lépés, tekintettel arra, hogy a német AFD párt már aktívan jelen van a TikTokon.

Magyarországon is egyre többen használják a politikusok közül a TikTokot. Orbán Viktor miniszterelnök például egy videóban beszélt arról, hogy milyen zenét hallgat mostanában. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is gyakran válaszol a felhasználók kérdéseire a videómegosztó platformon.

Ezek a politikusok úgy vélik, hogy a TikTok kiváló eszköz a fiatalabb szavazók elérésére, annak ellenére, hogy az alkalmazás biztonsági kockázatai miatt aggódnak. A német biztonsági szervek például óvatosságra intenek a TikTok használatával kapcsolatban, mivel fennáll a veszélye, hogy a személyes adatok a kínai kormány kezébe kerülhetnek.

Az Egyesült Államokban a törvényhozók azt fontolgatják, hogy rákényszerítsék a kínai tulajdonost a platform eladására, vagy akár teljesen kitiltsák az alkalmazást az app boltokból. A TikTok válasza a vádakra az volt, hogy a biztonsági aggodalmak indokolatlanok, és állításuk szerint nem gyűjtenek több adatot, mint más hasonló alkalmazások.