Trump felszabadítaná az agyonszabályozott Wall Streetet

Egy esetleges választási siker esetén Donald Trump radikálisan csökkentené a pénzügyi hatóságok szabályozó szerepét, állítja a Reuters. A republikánus párt még nem tette közzé a tervezett intézkedéseket.

Újbóli hatalomra kerülése esetén Trump várhatóan jelentősen leépítené az amerikai pénzügyi hatóságok szabályozó szerepét, kormányzati dokumentumokra és háttérbeszélgetésekre hivatkozva írja a Reuters. A pénzügyminisztérium élére esélyes személyek között John Paulson, Scott Bessen és Jay Clayton nevei merülnek fel, akik a dereguláció híveiként ismertek. A konzervatív Heritage Foundation és az America First Policy Institute (AFPI) fontos szerepet játszik Trump gazdaságpolitikai terveinek alakításában.

A 2008-as válság után megerősített pénzügyi felügyelet, különösen a Dodd-Frank-törvény, a republikánusok célkeresztjében van. Egy második Trump-adminisztráció felülvizsgálná az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, valamint a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Iroda jogi helyzetét. Trump korábbi elnöksége alatt már enyhítettek a Wall Street-i szabályozáson, amit a kampányának sajtótitkára, Karoline Leavitt sikerként értékelt.

A republikánusok győzelme esetén Trump a klímavédelmi intézkedések ellen is lépne. A Heritage Foundation munkatársa, Robert Bowes az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet elszámoltathatatlan szervezetnek nevezte, míg az AFPI vezető közgazdásza, Michael Faulkender szerint az ESG keretrendszer eltereli a figyelmet a pénzügyi rendszer szilárdságától.

A Fehér Ház szóvivője szerint a Trump-korszak üzleti gyakorlatai növelnék a pénzügyi rendszer kockázatait. A munkanélküliség rekord alacsony szintje Trump és Biden elnöksége alatt is megfigyelhető volt, az amerikai gazdaság azonban Biden alatt gyorsabban nőtt.

A Pennsylvaniai Egyetem szakértője, Brian D. Feinstein szerint a tervezett változások visszafordítanák a világválság utáni reformokat, ami veszélyeztetheti az amerikai pénzügyi rendszert. Feinstein hangsúlyozta, hogy a jelentősebb változtatásokhoz, mint például a Dodd-Frank törvény korlátozása, a Kongresszus és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság jóváhagyása szükséges. Hivatalosan még nem jelentették be a szabályozás leépítéséről szóló programot.