Chelsea: Eladások a szankciók elkerülése érdekében

A Chelsea futballklubnak több játékosától is meg kell válnia, hogy elkerülje a szankciókat, miután jelentős összegeket költött átigazolásokra és a bértömeg is növekedett.

A Premier League-ben jelenleg kilencedik helyen álló Chelsea a tavalyi szezonban összesen 747 millió fontot fordított átigazolásokra, míg a bértömeg 18 százalékkal nőtt, elérve a 404 millió fontot, ami a második legmagasabb érték az angol első osztályban. A csapat azonban nem gazdálkodott túl hatékonyan a játékosokkal, hiszen az 592 millió fontba kerülő focistákat csupán 203 millió fontért adták el, ami a számviteli szabályoknak köszönhetően mégis 63 millió font nyereséget jelentett a klub számára.

A Todd Boehly Clearlake Capital konzorcium tulajdonában lévő klub első évében az összköltség meghaladta az egymilliárd fontot. A Chelsea emellett kiemelkedik a közvetítőkre és ügynökökre fordított összegek terén is, több mint 75 millió fontot költöttek erre a célra, amivel a Premier League-ben az élen állnak.

A klub adózás előtti vesztesége 90 millió fontot tett ki az előző évi 121 millió font után. A Premier League szabályzata szerint a klubok három szezon alatt maximum 105 millió fontot veszíthetnek, ennek túllépése esetén szankciókkal kell számolniuk. Bár bizonyos befektetések, mint az ifjúsági és a női csapatokba történő befektetések, valamint egyéb költségek levonhatók, a Chelsea-nek valószínűleg mégis szükséges lesz több játékos eladása június 30-ig, hogy eleget tegyen a szabályoknak és elkerülje a szankciókat.