Új helyszínt keres a brüsszeli konzervatív konferencia

A brüsszeli Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) helyszíne bizonytalanná vált, miután a Concert Noble rendezvényhelyszín visszautasította a jövő heti esemény megrendezését. Az MCC brüsszeli központjának igazgatója szerint ez a szólásszabadság elleni támadás, és már alternatív helyszínt keresnek.

A konferencián Orbán Viktor mellett olyan neves előadók szólalnának fel, mint a volt brit belügyminiszter Suella Braverman, Nigel Farage, a UKIP egykori elnöke, és Éric Zemmour francia konzervatív esszéíró. A rendezvény ellen több tiltakozás is szerveződött, és antifasiszta csoportok tüntetést terveznek a Concert Noble előtt.

Frank Furedi, az MCC Brussels igazgatója a döntést követően kijelentette, hogy a szólásszabadság és a politikai önkifejezés válságát látja ebben, és tragédiának tartja a cancel culture brüsszeli megjelenését. Úgy véli, mindenki számára aggodalomra ad okot a helyzet, és hangsúlyozza, hogy a szabadság végül győzedelmeskedni fog. Orbán Balázs, aki megerősítette Orbán Viktor részvételét, hozzátette, hogy minden olyan konferenciára érdemes elmenni, amit be akarnak tiltani, és alig várja, hogy meghallgassa a világ minden tájáról érkező nemzeti konzervatívok "lázító beszédeit".

A NatCon honlapja szerint a konferencia célja, hogy összehozza azokat a közéleti személyiségeket, újságírókat, tudósokat és diákokat, akik hisznek a konzervativizmus és a nemzet eszméjének, a nemzeti függetlenségnek, valamint az egyedülálló nemzeti hagyományoknak a fontosságában. A szervezők szerint a közelgő európai parlamenti választások előtt kiemelten fontos a konzervatív eszmék relevanciájának bemutatása, és a brüsszeli konferencia témája "A nemzetállam megőrzése Európában" lesz, ahol a résztvevők arról beszélnek majd, hogy szerintük milyen "kihívásokat" jelent az Európai Unió a nemzeti szuverenitás számára.

Ez a kilencedik alkalom, hogy a NatCon megrendezésre kerül. Orbán Viktor már korábban, 2020-ban is részt vett a Rómában megrendezett konferencián, ahol Giorgia Meloni volt a legnagyobb név a meghívottak sorában. A tavalyi konferencián Varga Judit volt az egyik előadó. Az idei konferencia szervezését a magyar állam, a Danube Institute, a Mathias Corvinus Collegium és a The European Conservative is támogatja. A tervek szerint nyáron egy újabb konferenciát tartanak Washingtonban.