Ukrajna veresége még idén bekövetkezhet

Még az idei év folyamán vereséget szenvedhet Ukrajna az oroszokkal szemben, nem a frontokon elért áttörések, hanem a győzelem lehetőségének hiányában – véli Sir Richard Barrons, a brit egyesített erők volt parancsnoka. A tábornok a BBC-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy Ukrajna lőszerei, katonái és légvédelmi fegyverei egyre fogyatkoznak, és a tavalyi ellenoffenzíva sem hozott áttörést, így Moszkva már a nyári offenzívára készül.

Barrons szerint Ukrajna még nem ismerte fel a helyzet súlyosságát, de ha az oroszoknak sikerül áttörniük a fronton, az komoly csapást mérhet az ukránok harci moráljára, akik már így is súlyos fegyverhiánnyal küzdenek. Jack Watling, a Whitehall kutatóintézet főmunkatársa szerint az orosz támadások Harkiv, Donbasz és Zaporizzsja irányában indulhatnak, mivel ezek a területek különösen sebezhetőek.

Az amerikai haderő európai parancsnoka, Christopher Cavoli tábornok figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg létszámbeli fölénye, különösen a tüzérség terén, lehetővé teszi számukra, hogy lassan, de biztosan visszaszorítsák az ukrán erőket nyugati irányba. Ezért szükséges, hogy az Egyesült Államok további fegyvereket és lőszereket szállítson Ukrajnának.

Watling úgy véli, hogy Oroszország idei célja nem a területi hódítás, hanem Ukrajna harci szellemének megtörése, és ezen keresztül a nyugati támogatók meggyőzése arról, hogy a háború veszett ügy Ukrajna számára. A BBC cikke szerint Vlagyimir Putyin, mint egy pókerjátékos, aki minden zsetonját felteszi a győzelemért, abban bízik, hogy a Nyugat nem lesz képes elegendő védelmi eszközt biztosítani Ukrajnának.