Óriási aszály sújtja Kolumbiát: közös zuhanyzást javasolnak a pároknak

Kolumbia fővárosában, Bogotában az El Niño éghajlati jelenség következtében kialakult súlyos vízhiányra reagálva a polgármester arra kéri a párkapcsolatban élőket, hogy zuhanyozzanak együtt, vagy ha otthon maradnak, akkor mellőzzék a fürdést.

Az El Niño jelenség miatt kritikusan alacsonyra csökkent vízszintekkel küzdő Bogotában a város nagyobb részeit csütörtökön leválasztották a vízhálózatról, hogy megóvják a víztározókat, amelyek szinte teljesen kiürültek. Carlos Fernando Galán, Bogota polgármestere azt javasolta a lakosoknak, hogy a párkapcsolatban élők zuhanyozzanak együtt, és arra kérte őket, hogy fontolják meg a mindennapi higiéniai szokások teljes elhagyását.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ha a lakosok vasárnap vagy a hét bármely más napján nem hagyják el otthonaikat, akkor ne is fürödjenek. Az El Niño jelenség Dél-Amerikában általában alacsonyabb csapadékmennyiséget eredményez, idén azonban rekordméretű aszályokat és hőmérsékleteket hozott, ami széleskörű szükségintézkedéseket igényelt a régióban.

Bogotában, amely az Andok hegységében 2600 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, évente átlagosan 1020 milliméter csapadék esik, ami majdnem kétszerese London éves csapadékmennyiségének. A hosszan tartó hőség és szárazság miatt azonban a várost körülvevő erdőkben erdőtüzek pusztítottak, és a víztározók, amelyek mintegy 10 millió ember számára biztosítanak vizet, rendkívül kiürültek.

A Chingaza víztározó, amely a főváros vízellátásának 70 százalékát biztosítja, vízkészlete mindössze 16 százalékon áll, ami a feljegyzések szerint a legalacsonyabb érték. A bogotai vízszolgáltató becslése szerint még 54 napra elegendő víz áll rendelkezésre.

A helyi hatóságok kilenc zónára osztották Bogotát, és ezeket a zónákat 24 órán keresztül, váltakozva kapcsolják le a vízhálózatról a katasztrófa megelőzése érdekében. A polgármester nem közölte, hogy az intézkedések meddig tartanak, de arra kérte a bogotaiakat, hogy csökkentsék a vízfogyasztást, hogy hamarabb véget lehessen vetni az intézkedéseknek.

Egy helyi lakos szerint valószínűleg kevesen fogják megfogadni a polgármester tanácsát, mivel a kolumbiaiak rendkívül higiénikusak. Nem csak Bogota, hanem más latin-amerikai nagyvárosok, mint Mexikóváros és Guatemala is kénytelenek voltak intézkedéseket hozni az aszály ellen, ahol Guatemalában szerdán rendkívüli állapotot hirdettek az erdőtüzek megfékezése érdekében.