Új elektromos autóbuszok érkezhetnek Balatonfüredre

Sikeres pályázat esetén Balatonfüreden három elektromos meghajtású, alacsony padlós, helyi kivitelű jármű állhat forgalomba még a nyáron, melyek a régi dízeljárműveket váltanák ki.

A Zöld Busz Program keretében hat kisebb városban, köztük Balatonfüreden is megújulhat a helyi közlekedés, amennyiben a pályázatok sikeresek lesznek. A Volánbusz Zrt. összesen 20 darab új elektromos autóbusz beszerzésére és a hozzájuk tartozó töltő-infrastruktúra kiépítésére nyújthat be támogatási kérelmet a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. felhívására. A járművek beszerzésére vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívása is megjelent.

A tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a hat településen évente több mint ezer tonnával csökkenhet a szén-dioxid-terhelés, amivel jelentős környezetvédelmi előnyök érhetők el.

A támogatási kérelem pozitív elbírálása esetén nem csak Balatonfüreden, hanem Hajdúszoboszlón, Komáromban, Komlón, Tatán és Várpalotán is forgalomba állhatnak az új elektromos buszok. Ezek a járművek kerekesszékes utasok szállítására is alkalmasak lesznek, háromajtós kivitelben, fűtő- és hűtőberendezéssel, utastájékoztatóval, kamera- és utasszámláló rendszerrel felszerelve, és legalább 300 km-es hatótávolsággal rendelkeznek.

Az új buszok üzemanyag-ellátását a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített nagy teljesítményű töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyein vagy buszállomásaikon.

A több mint 4,6 milliárd forint értékű fejlesztés során az autóbuszok beszerzése 100 százalékos, a töltő-infrastruktúra kiépítése pedig 80 százalékos támogatással valósulhat meg, amint arról a Balatonfured.hu számolt be a Volánbusz Zrt. tájékoztatója alapján.