Az ukrán katonai helyzet romlása és a civil áldozatok

Az ukrán hadsereg parancsnoka, Olekszandr Szirszkij szerint jelentősen romlott a katonai helyzet a keleti fronton, ahol Ukrajna több mint két éve áll orosz támadás alatt.

Szirszkij elmondása alapján a helyzet romlását az okozza, hogy az orosz hadsereg fokozta támadó hadműveleteit a Donyeck megyei Csasziv Jar felé, különösen a március közepén tartott oroszországi elnökválasztás után. Az orosz erők Liman, Bahmut és Pokrovszk térségében támadják az ukrán állásokat rohamcsapatokkal és páncélozott járművek támogatásával. A meleg és száraz időjárás lehetővé tette számukra, hogy a nyílt területeken a tankokkal is megközelíthessék a célpontokat. Csasziv Jar, amely Kramatorszktól mintegy 30 kilométerre délre helyezkedik el, fontos vasúti és logisztikai csomópontként szolgál az ukrán hadsereg számára, és jelenleg "állandó tűz alatt van" Kijev szerint. Szirszkij hangsúlyozta, hogy a legproblémásabb területeket már megerősítették, többek között légvédelmi eszközökkel, de felhívta a figyelmet az ellenség műszaki fölényére és az ukrán katonaság kiképzésének szükséges javítására is.

A dél-ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett vezetője, Jevgenyij Balickij szombaton arról számolt be, hogy Tokmak városban egy ukrán tüzérségi támadásban tíz civil vesztette életét, köztük három gyermek. A támadásban további tizennyolc ember megsebesült, és kórházban ápolják őket, két ember pedig eltűnt. A helyszínen folytatódik a törmelékek eltávolítása és a keresés.

Vlagyimir Rogov, az Oroszországgal Vagyunk mozgalom vezetője szerint Luhanszkban is történtek ukrán rakétatámadások, amelyek során három polgári személy megsebesült, és több lakóház megrongálódott. Egy buszpályaudvar és egy gépgyár közelében csapódtak be a rakéták. Ukrán médiajelentések szerint a támadások egy katonai egység és a gyár közelében lévő katonai járművek ellen irányultak.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az orosz erők offenzívájuk során "felszabadították" a februárban megszállt Avgyijivkától délnyugatra fekvő Pervomajszke falut.