Az Egyesült Államok valódi ellensége: a hatalmas adósságállomány

Az Egyesült Államok számára nem Kína vagy Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést, hanem a saját, 35 billió dolláros adósságállománya – állapítja meg a The National Interest elemzése.

A jelentés szerint az idei 1,6 billió dolláros deficit, a teljes adósságállomány mértéke, valamint az 1 billió dolláros kamatfizetés jelentős kockázatot hordoz, különösen abban az esetben, ha az amerikai dollár elveszítené globális tartalékvaluta státuszát, és egy erős rivális lépne fel a pénzpiacokon. Egy ilyen forgatókönyv esetén az amerikai pénzügyi rendszer összeomlása fenyeget.

Az MTI összefoglalója alapján a The National Interest elemzése rávilágít arra, hogy Washington megszokta a belpolitikában a pazarló költekezést, és külpolitikában a gazdasági dominanciáját pénzügyi fegyverként használja fel azokkal az országokkal szemben, amelyekkel problémái vannak.

Az elemzés kiemeli, hogy mind a Trump-, mind a Biden-kormányzat példátlan mértékű deficitnövelő költekezésbe kezdett, először a COVID-19 járvány miatti gazdasági visszaesés, majd a gyengélkedő gazdaság élénkítése céljából. Ez a politika növekvő inflációt és kamatlábak emelkedését eredményezte az országban.

A dokumentum szerint a borús amerikai gazdasági kilátások és a dollár önkényes alkalmazása miatt a Globális Dél országai alternatív védelmi mechanizmusokat keresnek a lehetséges kockázatok ellen. Ebben a kontextusban a BRICS államok csoportja, amelyet korábban a Wall Street alábecsült, egyre inkább az Egyesült Államok vezette gazdasági rendszer ellen irányuló "pénzügyi tőrként" jelenik meg.