Oppenheimer atombombatesztje és az el nem ismert következmények

1945 nyarán Barbara Kent és tizenegy társa a tánctáborban szórakozott, amikor egy hatalmas robbanás zavarta meg a nyugalmukat Új-Mexikóban. A Trinity-tesztként ismert kísérleti atombomba-robbantás következményei azonban máig nem ismertek el az Egyesült Államok által.

A 13 éves Barbara Kent és társai a tánctáborban tanultak és játszottak, amikor 1945. július 16-án hajnalban egy robbanás rázta meg a szállásukat. A lányok először azt hitték, hogy a bojler robbant fel, de hamarosan rájöttek, hogy valami egészen más történt. Az ég világossá vált, és furcsa, meleg csapadék kezdett szállingózni az égből, amivel a lányok játékosan elkezdtek játszani.

Csak évekkel később tudta meg Kent, hogy a csapadék valójában az Egyesült Államok első kísérleti atombomba-robbantásának következménye volt, amely a táboruktól nagyjából 80 kilométerre történt. A következő években a táborozók közül sokan meghaltak daganatos betegségekben, beleértve Kent édesanyját és a tánctanárnőt is. A tizenkét lány közül csak ketten élték meg a negyvenedik születésnapjukat.

A Trinity-teszt következményei valószínűleg több száz, ha nem több ezer új-mexikói lakos egészségét károsították, de az Egyesült Államok kormánya máig nem ismerte el ezt a tényt.

Halálos felhő

Az Oppenheimer című film, amely a 2023-as Oscar-gálán hét díjat nyert, a Trinity-tesztet is bemutatja. A film ábrázolja a robbanás előtti bizonytalanságot és a detonáció félelmetes erejét. A bombafejlesztést vezető Robert Oppenheimer a robbanás láttán a Bhagavad-gítából idézett: „Most én lettem a Halál, világok pusztítója”.

A Trinity-teszt során a Gadget nevű bomba 21 kilotonnás robbanást idézett elő, ami nagyobb volt, mint a későbbi hirosimai bombáé. A robbanás következtében egy hatalmas gombafelhő keletkezett, amelynek „törzse” a bomba által felhozott, radioaktívvá vált talajból állt.

Nemzetbiztonság mindenek felett

A Manhattan-terv vezetői, köztük Leslie Groves tábornok, tudták a radioaktív anyagok veszélyeit, de a nemzetbiztonságot a közbiztonság elé helyezték. A robbanás után a kormány egy raktár felrobbanásáról szóló hamis közleményt adott ki, hogy elterelje a figyelmet. A közelben lakókat nem tájékoztatták a sugárzási veszélyről, és nem rendelték el az evakuálást.

Akiket a bomba füstje megcsapott

A Trinity-teszt egészségügyi következményeit nehéz pontosan megállapítani, mivel a kísérlet titkossága és úttörő jellege miatt hiányosak az adatok. Az amerikai betegségmegelőzési központ tanulmánya szerint a radioaktív felhő legveszélyesebb része körülbelül 50 kilométer széles és 160 kilométer hosszú volt, és a térség vízkészletei emberi fogyasztásra alkalmatlanná váltak.

Kárpótlás nélkül

Az Egyesült Államok 1990-ben léptette életbe a Radiation Exposure Compensation Act (RECA) nevű törvényt, amely kárpótlást nyújt az atomkísérletek által érintetteknek. Azonban Új-Mexikó ebből kimaradt. A Tularosa Basin Downwinders Consortium civil szervezet bizonyítékokat gyűjtött és harcolt azért, hogy a kormány kiterjessze a RECA-t az új-mexikóiakra is.

Joe Biden elnök 2022-ben két évvel meghosszabbította a RECA-t, és a szenátus megszavazta a törvény kiterjesztését Új-Mexikóra. A képviselőháznak még jóvá kell hagynia a módosítást, amely több államot is érintene. A tularosai downwinderek reménykednek a hosszabbításban és abban, hogy hivatalosan is elismerik szenvedéseik okát.