Új biztonsági kockázatok a technológiai fejlődés árnyékában

A mesterséges intelligencia terjedésével növekszik az információbiztonsági kihívások száma, amelyek kezelése kiemelt figyelmet igényel a szakértők részéről. Az intelligens eszközök és az MI-vel támogatott automatizált folyamatok új típusú sebezhetőségeket hoznak létre, amelyekre a szervezeteknek fel kell készülniük.

Barta Gergő, a Deloitte kibervédelmi osztályának vezető MI szakértője szerint a technológiai fejlődés új kihívások elé állítja a vállalatokat, mivel a biztonsági incidensek a legnagyobb működési kockázatok közé tartoznak világszerte. A kapcsolódó költségek már 2022-ben rekordmagasságokat értek el, és a következő években további növekedés várható.

Az információbiztonsági vezetők szerepe így egyre fontosabbá válik, hiszen nekik kell a munkatársakat és a vezetőket is tájékoztatniuk a legújabb kockázatokról és azok kezelési lehetőségeiről.

A biztonsági szakembereknek alaposan fel kell mérniük, hogy a mesterséges intelligencia által használt modellek hogyan bánnak az érzékeny adatokkal, és gondoskodniuk kell arról, hogy azok megfeleljenek a vonatkozó adatvédelmi előírásoknak.

A vezetők feladata, hogy megbízható jogosultság-kezelési rendszereket vezessenek be, amelyek garantálják, hogy csak a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személyek férhessenek hozzá a kritikus rendszerekhez és adatokhoz. Emellett a szervezeteknek fejlett naplózási és monitoring rendszerekkel kell rendelkezniük a biztonsági incidensek gyors észleléséhez és kezeléséhez.

A biztonsági vezetők felelőssége továbbá a rendszerekkel kapcsolatos képzések irányítása és az alkalmazottak tájékoztatása a releváns információkról. A szervezeteknek már most el kell kezdeniük olyan képzési módszerek alkalmazását, mint a személyre szabott szakmai képzések, online tanfolyamok és tájékoztató workshopok, hogy felkészítsék a munkavállalókat a generatív mesterséges intelligencia bevezetésével járó lehetséges kockázatokra.