Újabb funkcióval bővülhet az Instagram

Az Instagram új funkciókat fejleszt a fiatalok védelme érdekében, amelyek között szerepel a privát üzenetekben küldött meztelen fotók elhomályosítása és a képküldés visszavonhatósága is.

Az Instagram folyamatosan dolgozik a fiatalkorúak védelmére irányuló intézkedéseken, és az új fejlesztések között szerepel, hogy a privát üzenetekben küldött meztelen fotókat automatikusan elhomályosítja a rendszer, így a felhasználóknak egy plusz kattintással kell majd megerősíteniük, ha meg akarják tekinteni a valódi tartalmat. Ezen felül a platform figyelmeztetést is küld, hogy nem kötelező reagálni a képre, és lehetőséget biztosít a feladó azonnali blokkolására egy gyorsgomb segítségével.

A cég célja, hogy ezzel a lépéssel csökkentse a "sextortion" néven ismert bűncselekmények számát, amelyek során valakitől meztelen képeket csalnak ki, majd azzal zsarolják, hogy nyilvánosságra hozzák azokat. Az új funkció révén a felhasználók elkerülhetik a kéretlen meztelenkedés látványát, és megfontolhatják, hogy valóban meg akarják-e nyitni az érkezett tartalmat.

Az Instagram a scammerek ellen is védelmet nyújt az új funkcióval, akik gyakran küldenek kéretlen meztelen képeket, hogy válaszként hasonló tartalmat csaljanak ki. A funkció segítségével a felhasználók kétszer is meggondolhatják, hogy beleegyeznek-e egy ilyen beszélgetésbe.

A 18 év alatti felhasználók számára automatikusan be lesz kapcsolva a funkció, a felnőtteket pedig arra ösztönzik, hogy ők is éljenek vele. A kép küldése előtt egy figyelmeztető üzenet is felhívja a feladó figyelmét, hogy gondolja meg, valóban el akarja-e küldeni a tartalmat. Emellett egy visszavonás funkciót is bevezetnek, amely lehetővé teszi a kép elküldése utáni meggondolását, bár ez nem akadályozza meg a fogadó fél gyors reakcióját, ha képernyőképet kíván készíteni a tartalomról.

A Meta egy további megoldáson is dolgozik, amelynek célja a szexuális zsarolásokban résztvevő fiókok azonosítása. Amennyiben egy profilnál felmerül a gyanú, hogy ilyen tevékenységet folytat, akkor az illető nem küldhet üzenetet kiskorúaknak, még akkor sem, ha ismerősök. Jelenleg is érvényben van, hogy idegenek nem írhatnak üzenetet kiskorúaknak, de az új funkcióval még biztonságosabbá válik a platform a fiatalok számára.

(Borítókép: Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images)