Rossz fába vághatta a fejszéjét az IKEA

Nem várt problémával szembesült az IKEA, a Greenpeace jelentése szerint a svéd vállalat termékeihez használt faanyag egy része a romániai Kárpátok védett őserdőiből származhat.

Az IKEA népszerűsége töretlen, sokan választják a svéd bútoráruház termékeit otthonuk berendezésekor, köszönhetően az egyszerű összeszerelhetőségnek és kedvező áraknak. Azonban a Greenpeace friss jelentése rávilágított, hogy az IKEA egyes termékei olyan beszállítóktól érkeznek, amelyek az Európa egyik legérintetlenebb erdejének számító romániai Kárpátokból származó fát használják fel. Ezek a termékek Magyarországra is eljutottak.

A jelentés szerint a svéd gyártó által értékesített bizonyos termékekhez a romániai Kárpátokban elterülő őserdőkből szerzik be a fát, beleértve a védett területeket is. A probléma súlyosságát növeli, hogy ezek az erdők otthont adnak a legnagyobb európai barnamedve-, farkas-, európai bölény- és hiúzpopulációnak, valamint az összes európai növényfaj több mint egyharmadának.

A Greenpeace nyomozócsoportjai a jelentés elkészítése során az ellátási láncot követték, a fakitermeléstől a bútorgyártókig, és megállapították, hogy az IKEA a legtöbb ilyen cég által gyártott termékek legnagyobb vásárlója és értékesítője. A jelentés szerint a Plimob nevű gyártó esetében bizonyítható, hogy kizárólag az IKEA számára gyárt bútorokat, és természetvédelmi területekről szerzi be a fát.

A Greenpeace felszólította az IKEA-t, hogy váljon a megoldás részévé, és ne járuljon hozzá a biodiverzitási válsághoz. Robert Cyglicki, a szervezet közép- és kelet-európai biodiverzitási kampányigazgatója szerint az őserdők pusztítását azonnal meg kell állítani.

Az IKEA nem tagadta a jelentés állításait, és kivizsgálást ígért. A cég szóvivője szerint az illegális faanyagnak és a rossz erdészeti gyakorlatnak nincs helye az IKEA értékrendjében, és minden erre utaló jelet kivizsgálnak.

A környezetvédő szervezet szerint a bútorgyártás jó módja lehet a fa felhasználásának, de nem áldozhatók fel érte a biológiailag változatos erdők. A romániai Kárpátok erdeinek mindössze 2,4 százaléka védett jelenleg, ami komoly gondot jelent, mivel a hivatalos adatok szerint a romániai erdők körülbelül 7 százaléka 120 évnél idősebb.

Az EU biodiverzitási stratégiája szerint szigorú szabályokkal kellene védeni ezeket a fákat, és az IKEA-nak éllovasnak kellene válnia a biológiai sokféleség-védelmi intézkedések bevezetésében.