A szaúdi álomváros megvalósulása kérdéses

A Vörös-tenger melletti sivatagban tervezett szaúdi megapolisz, Neom építése bizonytalanná vált, mivel a királyság szuverén vagyonalapja még nem hagyta jóvá a projekt 2024-re szóló költségvetését.

Másfél évvel ezelőtt kezdődtek el Neom városának építési munkálatai, amely Mohammed bin Szalmán koronaherceg Vision 2030 projektjének részeként jött létre, a szaúdi társadalom modernizálását és az ország olajbevételektől való függőségének csökkentését célozva. A futurisztikus város megálmodása 2022 októberében indult el Tabúk tartományában, és a tervek szerint 500 milliárd dollárból valósulna meg.

A beruházás költségei azonban aggodalmat keltettek a szaúdi kormányzatban, ami miatt a szuverén vagyonalap még nem erősítette meg a költségvetést. A Business Insider szerint ez a bizonytalanság a projekt jövőjét illetően kérdéseket vet fel.

Neom három részből állna: Trojenából, Oxagonból és The Line-ból, amely utóbbi a magyarországi lakosság szinte teljes egészét képes lenne befogadni. A Bloomberg által közölt információk szerint a költségek elszállása és a beruházás várható csúszása miatt már elkezdődtek a munkások elbocsátásai egyik kivitelező vállalatnál.