Észak-Koreába látogatott a kínai parlament elnöke

Észak-Koreába érkezett Csao Lö-csi, a kínai parlament elnöke, ahol tárgyalásokat folytatott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, és kifejezte Peking készségét a két ország közötti kapcsolatok és együttműködés elmélyítésére. A kínai állami média szombati beszámolója szerint Csao csütörtöktől háromnapos látogatást tett a szomszédos országban, és ő volt 2018 óta a legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, aki Phenjanba látogatott. Akkor Li Csan-su, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnöke részt vett Észak-Korea megalapításának 70. évfordulóján.

Csao beszédében hangsúlyozta, hogy a Kína és Észak-Korea közötti hagyományos barátság, amelyet a két ország idősebb vezetői alakítottak ki és ápoltak, a nemzetközi helyzet változása ellenére is mélyen gyökerező és erős marad a jövőben.

A "kínai-észak-koreai barátság évének" megnyitó ünnepségén Csao emlékeztetett arra, hogy a két ország legfelsőbb vezetői az elmúlt évek során többször is találkoztak. A diplomáciai kapcsolatok 75 évvel ezelőtti kialakítása óta Kína és Észak-Korea jó szomszédok voltak, együtt küzdöttek, és sorsuk, valamint fejlődésük összefonódott – idézte a Hszinhua kínai hírügynökség Csao szavait.

A kínai parlament elnöke megvitatta az észak-koreai legfelsőbb népi gyűlés elnökségének vezetőjével, Cso Rjong Hével, hogy miként lehet konkrét lépésekkel előmozdítani a csereprogramokat és az együttműködést az összes területen. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások miatti többéves szünet után tavaly állították vissza a magas szintű személyes kapcsolattartást a két ország között.

Hszi Csin-ping kínai elnök novemberben azt hangsúlyozta, hogy Kína együttműködik Észak-Koreával a regionális és globális béke, stabilitás és jólét érdekében, az év elején pedig a két vezető – egyebek között a diplomáciai kapcsolatfelvétel évfordulójának apropóján – szorosabb kapcsolatokat ígért a két ország között.